Controle op de kwaliteit zwemwater

Als de temperatuur stijgt zoekt iedereen verkoeling en waar kan dat beter dan in het water? Om ervoor te zorgen dat u veilig kunt zwemmen, houdt de provincie alle aangewezen zwemplaatsen in de gaten. Deze zwemlocaties staan op de kaart met de zwemplassen in de provincie Groningen. De kwaliteit van water kan achteruitgaan als het warme weer aanhoudt. Daarom wordt het water tijdens het zwemseizoen, van 1 mei tot 1 oktober, iedere twee weken gecontroleerd. Het waterschap Noorderzijlvest of Hunze en Aa's of Wetterskip Fryslân controleert de monsters van het zwemwater op zuurgraad, helderheid en aanwezigheid van bacteriën. Locaties waar bacteriën zijn aangetroffen worden iedere week gecheckt. 
 
De provincie inspecteert alle zwemplaatsen op hygiëne en veiligheid (zijn er bijvoorbeeld drijflijnen, afvalbakken, douches). 
 
Zwemplassen Menterwolde
Ruitershorn, Muntendam
De zwemlocatie Ruitershorn is gelegen te Muntendam. Het is onderdeel van een vijverpartij gelegen in een woonwijk. Hoewel er geen directe doorstroming van de plas is, staat de plas wel in verbinding met het omringende water.
Toegang: openbaar onbetaald.
Waterkwaliteit in de laatste vier jaar: 
Kwaliteitsklasse: goed 
 
Botjeszwembaai, Zuidbroek
Zwemstrand
Toegang: onbetaald.
Waterkwaliteit in de laatste vier jaar: 
Kwaliteitsklasse: nog niet bepaald
 
Waar moet ik zijn met vragen of klachten?
Wanneer u gezondheidsklachten krijgt na het zwemmen in aangewezen zwemwater, neem dan altijd contact op met uw huisarts of de GGD Groningen.
Hebt u vragen over een zwemplas, over blauwalg of hebt u een klacht over een onveilige of onhygiënische zwemplaats? Mail dan naar: zwemwater@provinciegroningen.nl

Reactie toevoegen