Bach bij Kaarslicht in Zuidbroek

Op donderdag 28 juli aanstaande speelt organist Henk de Vries het traditionele en bijzondere Bach-concert in Zuidbroek, getiteld ‘BACH BIJ KAARSLICHT’. Het trekt jaarlijks bezoekers naar Zuidbroek om in de sfeervol verlichte Petruskerk een concert bij te wonen waarbij uitsluitend muziek van de Duitse grootmeester Johann Sebastian Bach klinkt.
Het is een Zuidbroekster traditie om op de sterfdag van Bach ’s avonds een moment aan zijn muziek te wijden. Deze avond zullen in het bijzonder de bekende werken van hem gespeeld worden, waarbij de beroemde Toccata en de bijbehorende Fuga niet zullen ontbreken. Na afloop kunt u elkaar onder het genot van een glaasje wijn of fris ontmoeten in het koorgedeelte van de kerk. 
Dit jaar is het 266 jaar geleden dat grootmeester Johann Sebastian Bach overleed. Op vijftienjarige leeftijd werd Johann Sebastian Bach koorzanger in Lüneburg en op zijn negentiende werd hij benoemd als organist te Arnstadt. Bach bracht het grootste deel van zijn werkzame leven door in Leipzig. Daar was hij niet alleen organist, maar ook als muzikaal directeur. Bach ging regelmatig op tournee en vestigde hiermee zijn roemruchte reputatie. Hij bewees ook graag demonstratief zijn kunnen, bijvoorbeeld tijdens een geplande wedstrijd tussen hem en de Franse clavecinist Louis Marchand (die zichzelf de beste van Frankrijk noemde). Aan het einde van zijn leven kreeg Johann Sebastian Bach last van blindheid, en stierf op 28 juli 1750 na een mislukte oogoperatie. Zijn bewaard gebleven oeuvre bestaat uit meer dan 200 kerkelijke cantates, 6 motetten, 4 Passies, een Magnificat, 5 missen en 165 orgelkoralen. Zijn enorme productie aan zowel religieuze als niet-religieuze muziek was in zijn tijd eigenlijk heel gewoon: de meeste componisten waren in dienst bij wereldlijke ofwel geestelijke broodheren. Voor de kerken in Leipzig schreef hij tussen 1723 - 1750 onder andere vijf complete jaargangen cantates. 
 
Als u een avond wilt genieten van Bachs’ orgelmuziek, noteert u dan dit concert in uw agenda! Het belooft een heel bijzondere en sfeervolle avond te worden!

Reactie toevoegen