Snelheidscampagne N31 en N33

De rijkswegen N31 en N33 in Friesland, Groningen en Drenthe zijn autowegen. De maximum snelheid is hier dus 100 kilometer per uur. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat en de politie blijkt dat vijftig tot tachtig procent van de weggebruikers hier te hard rijdt. Sommigen rijden zelfs harder dan 200 km per uur. Dat zorgt voor erg gevaarlijke verkeerssituaties. Rijkswaterstaat, de politie en het Openbaar Ministerie pakken dit onveilige rijgedrag gezamenlijk aan met extra voorlichting over de snelheidslimiet en extra politiecontroles.
100 op de N33
N31 en N33: dubbelbaans autoweg
De N31 is de dubbelbaans autoweg tussen Drachten en Zürich. Tussen Marsum (bij Leeuwarden) en Harlingen gaat de autoweg over in een autosnelweg. Nabij Harlingen rijdt u weer op een autoweg.
De N33 is de dubbelbaans autoweg van Assen tot Zuidbroek. De afgelopen jaren zijn delen van beide autowegen omgebouwd tot dubbelbaans autowegen. Op deze wegen geldt een snelheidslimiet van 100 km per uur, tenzij anders aangegeven.

100: veilig
Op deze autowegen geldt een snelheidslimiet van 100 kilometer per uur omdat harder rijden dan 100 gevaarlijke situaties kan opleveren en tot ongevallen kan leiden. Zo ligt er langs deze wegen geen vluchtstrook. Rijdt u harder dan 100 km per uur, dan kan een kleine stuurafwijking er al voor zorgen dat u op hoge snelheid in de berm belandt.
De maximum snelheid zorgt daarnaast voor een rustiger wegbeeld op de weg. Er zijn minder grote verschillen tussen hoger en lager gereden snelheden. Daardoor gedragen mensen zich rustiger en kunnen zij beter op elkaar anticiperen.

100: leefbare omgeving
De maximum snelheid is ook nodig voor de mensen die in de buurt van de weg wonen en werken. Met deze limiet hebben zij minder last van herrie, ademen zij minder vuile lucht in en leven zij er prettiger.

Voorlichting
Om het verkeer te herinneren aan de snelheidslimiet van 100 kilometer per uur, staan er sinds eind mei 2016 mottoborden langs de N31 en N33. De samenwerkingspartners vragen ook via andere media aandacht voor de limiet.

Politiecontroles
De politie houdt al langere tijd een oogje in het zeil op de N31 en N33. Nu intensiveert de politie deze geduren-de (tenminste) een half jaar. Daarbij maakt de politie gebruik van opvallende én onopvallende auto’s en motoren. Ook wordt de dashcam ingezet. Daarbij wordt gevaarlijk rijgedrag gefilmd en krijgt de weggebruiker zijn eigen rijgedrag direct onder ogen.

De politie let niet alleen op de snelheid van het verkeer. Houdt iemand onvoldoende afstand, geeft hij of zij geen richting aan of is hij bezig met bijvoorbeeld een smartphone? Dan kan dit aanleiding zijn om iemand staande te houden.

De resultaten van de politiecontroles vindt u terug op de nieuwspagina. De resultaten worden ook gedeeld via Facebook en Twitter

Reactie toevoegen