ZorgMaatjes Menterwolde

Begin 2015 is in Menterwolde het proefproject Zorgmaatjes van start gegaan. Het is een initiatief van de Protestantse Kerk in Nederland, in Muntendam opgepakt door de Protestantse Gemeente, die op haar beurt ondersteuning heeft gevraagd en gekregen van alle in de gemeente aanwezige kerkgemeenschappen.
Achtergrond is de omslag die er plaatsvond in de zorg: van ‘zorgen voor’ vanuit de overheid naar een samenleving waarin de ‘eigen kracht’ van burgers en hun sociale netwerk centraal staat. Waarin we op weg zijn naar een ‘participatiemaatschappij’. Omdat die wijzigingen ook nog eens gepaard gaan met bezuinigingen zijn er mensen die in de knel dreigen te komen.
In de achter ons liggende periode is onderzocht welke organisaties in de gemeente zich met zorg bezighouden. Met diverse van hen zijn gesprekken gevoerd, zoals de participatieraad, het sociaal team, thuiszorgorganisaties, de vrijwilligerscentrale en vrijwilligers van de deelnemende kerkgenootschappen. Overigens richt de projectgroep zich op zorgvragers en vrijwilligers uit de gehele samenleving; een binding met een kerkgenootschap is niet van belang.
De initiatiefnemers zijn van mening dat er voldoende zicht is op de inzetbaarheid van zorgmaatjes in Menterwolde. Er is behoefte omdat er hiaten zijn op de invulling van de zorgtaak door de overheid. De contacten met zorginstanties laten zien dat er een noodzaak is omdat mensen niet meer de aandacht en aanspraak krijgen die ze nodig hebben. Daardoor raken zij in een isolement en vereenzamen. De doelgroep wordt omschreven als: ‘zorg-afhankelijke thuiswonende mensen met een heel klein netwerk’. Wie zich aangesproken voelt, denkt dat het hebben van een zorgmaatje voor hem/haar een uitkomst kan zijn om weer mee te doen in de samenleving, kan contact opnemen met de coördinator.
De eerste zorgmaatjes hebben zich al aangemeld, maar om goed van start te kunnen gaan is het wenselijk dat er nog enkele vrijwilligers bijkomen - zie ook de vacature van de vrijwilligerscentrale elders in deze krant. De zorgmaatjes zullen in augustus/september een korte training ontvangen. De projectgroep gaat ervan uit dat half september de echte start zal plaatsvinden.
De komende week zal huis aan huis in de gemeente Menterwolde een folder over ZorgMaatjes worden verspreid. Een informatiefolder die ook bij huisartsen, zorginstellingen, de steunpunten, enz. zal komen te liggen.

Reactie toevoegen