De Participatieraad komt naar u toe

Om meer informatie uit de dorpen te krijgen gaat de Participatieraad van de Gemeente Menterwolde, eerst als proef, periodiek zitting nemen in de dorpsondersteuningspunten. Ook hoopt de Raad zo meer bekendheid te verwerven en zijn taak beter te kunnen uitvoeren.

Wat zijn de taken van de Participatieraad?  
  1. Op een actieve wijze verzamelen van zoveel mogelijk relevante informatie omtrent de WMO  2015, de Participatiewet en de Jeugdwet, om genoemde adviesfunctie zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren.
  2. Het uitbrengen van adviezen - gevraagd en ongevraagd - aan burgemeester en wethouders over de hoofdlijnen van het te voeren gemeentelijk beleid zoals bedoeld in de WMO 2015, de Participatiewet en de Jeugdwet, alsmede over de uitvoering en uitgaven hiervan.
  3. Het bewaken van de ontwikkelingen in de uitvoering als gevolg van het samengaan van de Gemeenten Menterwolde, Hoogezand en Slochteren.
Door naar de dorpen toe te gaan hoopt de participatieraad een nog duidelijker beeld te krijgen over de wijze waarop de participatiewet in de dagelijkse praktijk  werkt en wat de gevolgen voor u als inwoners die er gebruik van maken zijn.
Voor alle duidelijkheid, de Participatieraad mag zich niet bemoeien met individuele zaken. Ook kan deze niets beslissen. Wel kan inzichtelijk worden gemaakt of er structureel iets mis is en kan de Participatieraad met de verzamelde informatie van de gebruikers haar toezicht- en adviesfunctie beter uitvoeren. Ook kan worden gevraagd en geadviseerd om de regelgeving en voorzieningen aan te passen. Dus heeft u problemen door toepassing van bovengenoemde wetten, dan zien wij u graag op zo’n zitting. De eerste zittingen worden na de zomervakantie gehouden in de verschillende dorpsondersteuningspunten. Datum, plaats en tijdstip zullen in deze krant gepubliceerd worden.
Daarnaast blijven de maandelijkse vergaderingen van de Participatieraad in de verschillende dorpen openbaar en heeft u ook daar de mogelijkheid van inspraak.

Reactie toevoegen