Vierde editie BOTHS-week

Maandagmorgen 30 mei is de BOTHS-week (Bedrijven Onderwijs Techniek Hoogezand-Sappemeer) in de theaterzaal van het dr. Aletta Jacobs College geopend. Afgelopen week deden maar liefst 24 scholen, 22 bedrijven, 80 begeleiders en 511 leerlingen uit groep 7 mee aan de week van de techniek, die al weer zijn vierde editie beleefde. 
De projectweek heeft als doel het stimuleren van jongeren om te kiezen voor een loopbaan in de techniek en hen te attenderen op de vele opleidingsmogelijkheden op zowel mbo- als hbo-niveau. Iedere deelnemende basisschool bezocht twee bedrijven in de regio en volgde workshops op de afdeling techniek van het Aletta. Daarnaast bezocht men de Jouw Energie van Morgen-truck van de Rijksuniversiteit Groningen of nam deel aan een workshop robots programmeren in de openbare bibliotheek van Hoogezand.
 
Na de opening kregen alle leerlingen een rugtas met het logo van Midden-Groningen erop uit handen van wethouder Erik Drenth. Een heel toepasselijk cadeau: want inmiddels doen niet alleen scholen uit Hoogezand-Sappemeer mee aan de techniekweek, maar ook scholen uit de gemeenten Slochteren en Menterwolde zijn van de partij. En ook een paar van de maar liefst 64 bedrijfsexcursies in de regio vond plaats in deze beide gemeenten, zoals bijvoorbeeld bij Grafisch bedrijf de Bruin en de gemeentewerf in Zuidbroek.
 
Een goede ontwikkeling, want zoals Erik Drenth, wethouder gemeente Hoogezand-Sappemeer zegt: “Bij welk bedrijf ik ook kom, ondernemers laten steeds hetzelfde geluid horen: ze hebben goed opgeleid technisch personeel nodig. Door automatisering is er steeds minder eenvoudig werk, en steeds meer werk voor technici. Anno 2016 sta je niet meer aan de lopende band, maar bedien je de volledige machine. Het is daarom belangrijk dat jongeren die nu bedenken wat ze later willen doen, een technische opleiding overwegen, want er zal in de toekomst meer technische kennis nodig zijn als je naar een baan zoekt.
Daarom is BOTHS zo belangrijk. Bedrijven, scholen en overheid werken samen om jongeren kennis te laten maken met techniek, zodat ze een goede keu-ze kunnen maken voor later.” Op dus naar editie vijf in 2017: de verwachting is dat dan nog meer basisscholen zullen aansluiten.

Reactie toevoegen