Menterwolmer Joden in kamp Westerbork

Hoe kan het dat maar twee Joodse inwoners van Menterwolde een veilig heenkomen hebben gezocht en gevonden, voordat zij, zoals de Nazi’s het noemden, gegijzeld werden? Hoe zijn Joden weggevoerd en waarheen?
De eerste Joden, mannen, werden naar werkkampen in Nederland gestuurd, maar kwamen uiteindelijk wel in Westerbork terecht. Degene die wel direct naar kamp Westerbork werden gezonden en daar als eerste Joden aankwamen, konden direct aan de slag om het kamp uit te breiden met het bouwen van barakken, om het grote aantal te verwachten gegijzelden te kunnen herbergen. En vooral, te kunnen doorsturen naar de ‘Endlösung’. Hoe was het verder geregeld in dit kamp? Hoe is het op deze plek midden in Drenthe terechtgekomen? Werden gevangenen ingezet om te bewaken? Hoe zag het dagelijkse leven van de Menterwolmer Jood eruit in kamp Westerbork? Over de organisatie om de Joden systematisch af te voeren per trein naar de vernietigingskampen in Polen. De treinen, die langs Zuidbroek kwamen. 
 
Michiel Smit, werkzaam bij educatie van het herinneringskamp Westerbork, komt hierover vertellen. Zijn verhaal komt uit het archief van Westerbork, maar vooral uit wat overlevenden hierover vertellen en hebben verteld. Het wordt zichtbaar gemaakt door foto’s. Daar waar mogelijk heeft het betrekking op de Joden uit Noord- en Zuidbroek. “Tijdens het luisteren en kijken zit u tegelijkertijd in het station van Zuidbroek van waaruit de Joden uit onze gemeente op de trein werden gezet richting kamp Westerbork en kijkt u op het spoor waar iedere week tussen 15 juli 1942 en 13 september 1944 de trein stopte waarin zeker 1000 Joden werden afgevoerd naar Auschwitz of Sobibor. Na de pauze is Michiel bereidt al uw vragen omtrent deze verschrikkelijke gebeurtenis te beantwoorden. Wij vragen aan alle toehoorders entree, welke ten goede komt aan het realiseren van Stolpersteine in Noord- en Zuidbroek.” 

Reactie toevoegen