Vogel gevonden

Dierenasiel Winschoten vangt uit het wild afkomstige dieren op, en verzorgt ze tot ze op transport gaan naar een specialistische opvang. U kunt bij ons terecht als u in onze regio een hulpbehoevend, gewond of ziek wild dier heeft gevonden.
Jonge vogel gevonden! Maar wat nu?

  • We adviseren alleen jonge vogels naar de opvang te brengen als u zeker weet dat de oudervogel dood is, of als de jongen gewond zijn of gevaar lopen. Breng de jonge vogels zo snel mogelijk naar de opvang. Hoe langer u wacht, des te minder kans is dat ze het overleven (i.v.m. afkoelen jong en voertijden).
  • Houdt de jonge vogel warm en in een rustige, donkere plaats totdat u het (in een kartonnen doos) kunt brengen of door de dierenambulance laat ophalen. Bedek de bodem van de doos met keuken papier (tijdelijk nest) en bedek de bovenkant van de doos met een handdoek (isolatie).
  • Laat de jonge vogel zoveel mogelijk met rust en kijk niet steeds onder het doek hoe het met hem gaat. Stress is dodelijk!
  • Geef de jonge vogel geen water of voedsel. (Dit komt vaak in de luchtpijp terecht)
  • Zet jonge donzige eendjes niet in een bak met water. Ze zijn nog niet waterdicht en zullen snel afkoelen en doorweekt raken, met de dood tot gevolg.
  • Probeer nooit zelf het jong groot te brengen! De kans op mislukken is groot en bovendien zijn de meeste vogels beschermd door de Flora- en Fauna wet. Het is daarom verboden om wilde vogels in bezit te hebben.
 
Baby vogels
Jonge vogels die voor het grootste gedeelte nog naakt zijn (onbevederd of net zichtbaar), zijn ‘nestjongen’. Deze vogels blijven in het nest en de ouders voeren hen daar. Ze worden als er iets fout is gegaan meestal direct onder het nest gevonden. Dit kan gebeuren door harde wind (storm) of omdat het door een nest-genoot uit het nest wordt gewerkt, of het nest wordt uitgehaald door katten of andere vogels.
 
Wat te doen wanneer je een nestjong vindt buiten het nest?
Het beste is om hem terug te plaatsen in het nest, als dit redelijkerwijs mogelijk is.Kun je niet bij het nest komen? Dan kan het volgende geprobeerd worden: Maak een kunstnest door een boterkuipje o.i.d. te nemen. Maak enkele gaten in de bo-dem om regenwater af te kunnen voeren. Maak een nestholte van twijgjes met blaadjes of hooi en plaats dit zo dicht mogelijk bij het originele nest (Dit is ook de procedure wanneer een heel nest op de grond is gevonden).
Plaats tenslotte de nestjong(en) erin en laat het verder met rust. De ouders komen meestal al snel terug en voeren het jong net als in het oorspronkelijke nest. Een jonge vogel die onbevederd is, moet namelijk om de 15 à 20 minuten gevoerd worden, van zonsopgang tot zonsondergang.
 
We adviseren alleen jonge vogels naar de opvang te brengen als u zeker weet dat de oudervogel dood is, of als de jongen gewond zijn. U kunt ons ook bellen voor advies.
Dierenambulance: 06-54327217
Dierenasiel Winschoten: 0597-415532
Vogelopvang Pekela: 06-14129418
 
Komen de ouders nog wel terug, als ik de vogel al heb aangeraakt?
Vaak gelooft men dat de ouders niet meer terugkeren naar hun jongen, nadat ze door mensen zijn aangeraakt. Dit is absoluut niet waar!! Vogels kunnen slecht ruiken (uitgezonderd gieren) en zullen het dus niet erg vinden dat je de jongen hebt aangeraakt, maar maken zich wel druk als u te dicht bij hun jongen komt.
 
Uitvliegende jonge vogels
In de lente ziet men vaak jonge vogels schaars bevederd op de grond onder een boom zitten en neemt men automatisch aan, dat het uit het nest gevallen is en geholpen moet worden. In dit stadium van de ontwikkeling van de vogels noemen we de jongen ‘uitvlieger’. Het is normaal dat zulke jongen uit het nest springen of vallen.
De jonge vogels zijn nu in een stadium van de ‘vliegtraining’. De ouders voeden het jong constant op de grond totdat het in staat is te vliegen (duurt meestal enkele dagen). Tenzij gewond, moeten deze vogels met rust gelaten worden, op de plek waar ze zijn. Probeer uw kinderen, honden en katten uit hun buurt te houden, zodat de ouders kunnen doorgaan met het grootbrengen van hun jong.
Een uitzondering is de kauw, deze wordt niet op de grond gevoerd en verhongert als hij niet met de ouders meevliegt.
 
Dreigt er gevaar van honden of katten?
Als u ziet dat een jonge vogel wordt bedreigd door een hond of kat, breng de vogel dan niet direct naar de opvang. Probeer liever het huisdier uit de buurt te houden, zolang de vogel er zit. Echter, wanneer de vogel al is aangevallen of beetgepakt en daardoor gewond is, dan is het wel van belang dat u het jong zo snel als mogelijk naar de opvang brengt. Blijft de omgeving een gevaar kunt u natuurlijk de vogel ook brengen of laten halen.
 
Onthoud het volgende:
  • Een jonge vogel heeft de beste overlevingskans, wanneer het grootgebracht wordt door zijn eigen ouders. Probeer altijd eerst het jong terug te plaatsen. Breng een jonge vogel alleen dan naar de opvang, wanneer er alles aan is gedaan om het met de ouders te herenigen, maar dit helaas niet gelukt is.
  • Probeer nooit zelf het jong groot te brengen! De kans op mislukken is groot en bovendien zijn de meeste vogels beschermd door de Flora- en Faunawet. Het is daarom verboden om wil-de vogels in bezit te hebben.
  • Breng een gevonden vogel dus zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde opvangadres. Dat is voor de vogel het beste! Het komt wel eens voor dat er mensen geprobeerd hebben gevonden vogels zelf groot te brengen. Het resultaat is vaak een half tamme vogel met meestal stof-wisseling- en/of zenuwproblemen tot gevolg (door onjuist voedsel).
 
We kunnen meer dieren redden als u de gevonden vogel direct naar de opvang brengt.
 
ADRESSEN:
Dierenasiel Winschoten 
Industrieweg 35, 9672 AP Winschoten
Telefoon: 0597-415532
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag: 13.00-16.00 uur
Zaterdag  10.00-13.00 uur
Zondags gesloten.
Voor brengen van vogels kunt u echter elke dag tussen 08.00-17.00 uur terecht op het asiel.
 
Vogelopvang Pekela  
(eerste-lijnsopvang voor nestjongen en nestverlaters)
Meidoornstraat 17, 9665 HE Oude Pekela, telefoon 06-14129418
Openingstijden:
Elke dag van 8.00-21.00 uur
 
Zowel de vogelopvang op het dierenasiel in Winschoten als onze vogelopvang voor nestjongen en nestverlaters in Ou-de Pekela werken onder auspiciën van:
Faunaopvang de Fûgelhelling
De Faert 1, 9247 CK Ureterp (bij Drachten), telefoon: 0512-514328.  
 
Ons dierenasiel en onze vogelopvang in Oude Pekela zijn onderdeel van:
Nederlandse vereniging tot bescherming van Dieren (DIERENBESCHERMING), Scheveningseweg 58, 2517 KW Den Haag, telefoon: 088-8113000.

Reactie toevoegen