Weer tweedeling in raad Menterwolde

Afgelopen donderdag vergaderde de gemeenteraad over het herindelingsadvies Midden-Groningen. De gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde werken al een tijd samen. Maar doordat het Rijk steeds meer taken op het bordje legt van de gemeenten is samenwerken niet meer voldoende, zeker niet voor een kleine gemeente als Menterwolde.
Het richtinggevend document ‘Het Kompas’ gaat uit van de volgende bouwstenen; Íeder mens telt’, ‘ Economie van de toekomst’ en ‘Groots in kleinschaligheid’. Het Kompas ziet de gemeente als bondgenoot van de burgers. Alle partijen verwachten dat de verschillende wijken/dorpen hun identiteit kunnen behouden en de voorzieningen zo dicht mogelijk bij huis blijven. Dit ondanks dat Midden-Groningen straks de 2e gemeente qua inwonertal zal zijn in onze Provincie. Menterwolde Gewoon en Kritisch Menterwolde waren vooral bang dat voorzieningen in de dorpen verdwijnen. Burgemeester Munniksma vond het dan ook erg jammer dat deze twee partijen tegen herindeling stemden. Hij had liever gezien dat er een unaniem besluit voor herindeling zou liggen. De overige partijen hadden meer stemmen dus het voorstel werd wel aangenomen.
Het herindelingsadvies wordt voor 1 mei doorgestuurd naar Gedeputeerde Staten, die het vervolgens voor akkoord naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties sturen. Als de Eerste en Tweede Kamer ook instemmen met de herindeling, is de fusie op 1 januari 2018 een feit.

Reactie toevoegen