Zwerfvuilactie

Afgelopen zaterdag 9 april werd de jaarlijkse zwerfvuilactie in de hele gemeente Menterwolde gehouden. De opzet is om de gemeente op deze opschoondag zoveel mogelijk zwerfvuilvrij te maken. Velen voor de kas van hun vereniging, anderen voor het goede doel.
Dit jaar is gekozen voor een centrale bijeenkomst in dorpshuis De Broeckhof in Zuidbroek. De deelnemers waren hier aanwezig en kregen allemaal een kop koffie, thee of fris aangeboden. Er hadden zich 26 groepen aangemeld, waaronder ook Interkerkelijk koor Oosterbroek en Kegelclub Acht om de Lange. Beide verenigingen doen al vanaf het eerste uur mee. Wethouder Borg, die het startsein gaf, benadrukte dat hij het zo fijn vond dat er ook veel jeugd meedeed aan de opschoonactie.
 
Wat is zwerfvuil
Zwerfvuil is al het vuil wat bij de weg, in de plantsoenen en op straat ligt. Dit kan papier zijn maar bijv. ook peuken (2-12 jaar nodig om te vergaan), blikjes (50 jaar), plastic (5-20 jaar), kauwgom (20-25 jaar) glas (meer dan duizend jaar) en hout. Kortom alles wat normaal niet in de omgeving thuishoort. Zwerfvuil zorgt voor ergernis, trekt ongedierte aan en het opruimen kost honderden miljoenen euro’s per jaar. Bovendien is zwerfvuil slecht voor mens, dier en natuur: het kan de bodem vervuilen, dieren eten het op of raken er in verstrikt, en zeedieren zoals mosselen en garnalen kunnen microplastics opslaan in hun weefsel waardoor het in de voedselketen terecht komt. “Een zakcentje voor de deelnemende verenigingen is leuk, maar voor de natuur is het nog veel beter”, aldus de wethouder.
Dit jaar stonden er geen containers in de dorpen. Het zwerfvuil werd rechtstreeks naar het afvalbrengstation aan de Oosterweg in Muntendam gebracht. In totaal werd er afgelopen zaterdag ongeveer 10 kuub zwerfvuil opgehaald.
 
Ook bouwbedrijf Iden in Noordbroek ging met 11 buurtgenoten, familie en vrienden om 09.00 uur op pad. De Sloch-terweg, gedeelte Sappemeersterweg, de Scheemderstraat en de op- en afritten van de N33 werden ontdaan van blikjes, flesjes, papier, plastic bakjes, oude schoenen en stukken plastic.
Bouwbedrijf Iden sponsorde haar deelnemers, vermeerderd met de beloning vanuit de gemeente zal een bedrag van € 680,- worden overgemaakt aan het KWF.

Reactie toevoegen