Bezuinigen zal moeten

B & W presenteerde de begroting 2016.  Hierin staan harde, maar hoognodige bezuinigingen. Vorige jaren is er veel uitgegeven en zonder bezuinigingen zou het tekort dit jaar uitkomen op € 1.104.257,-- en dit zou de komende jaren nog flink oplopen. Menterwolde staat daarom al onder preventief toezicht van de Provincie. Willen we kunnen samengaan met Hoogezand-Sappemeer en Slochteren zal de begroting de komende jaren positief moeten worden. Niemand wordt er blij van in de raad maar de raadsleden realiseren zich dat de noodzaak er is.
Maatregelen die de burgers treffen zijn bijv. een verlaging van het budget onderhoud wegen, verhoging OZB en meer verantwoordelijkheid voor sportterreinen bij de verenigingen neerleggen. En natuurlijk bijdrage MFC Meeden terug naar € 1 miljoen. Ook het anders inzetten van afschrijvingsreserves is een grote bezuiniging. Dit is slechts een greep uit de voorgenomen bezuinigingen en de begroting 2016 komt hiermee op plus € 73.449,00.
Er waren veel vragen over de hogere inzet van sportverenigingen en de lagere bijdrage aan het MFC Meeden.
Weth. Borg stelt dat er niet aan te ontkomen valt dat verenigingen meer zelf gaan doen aan onderhoud. Hij realiseert zich dat dat een hogere belasting zal zijn financieel en voor vrijwilligers.  Een flinke post in de begroting is de bijdrage aan verdubbeling N33. Hij gaat bij Provincie proberen hier verlaging voor te kunnen krijgen.  Weth. Veenstra gaat zeer binnenkort met sportverenigingen om tafel en ook voor de zomer is er helderheid over toekomst D.G. v.d. Noortbad en de sporthallen. Het stichtingsbestuur MFC Noorsuythoeve gaat uit eigen initiatief kijken of de bijdrage van de gemeente de komende jaren omlaag kan. Voor MFC Meeden moet een gedegen uitvoeringsplan komen, ook voor aanvraag van subsidie. Alles moet goed onderbouwd worden omdat de gemeente onder toezicht staat. Binnenkort volgt een sessie waarin met alle betrokkenen wordt gesproken. Voor de meivakantie krijgen de scholen in Meeden duidelijkheid. De plannen moeten voor 1 juli bij de Provincie ingediend zijn i.v.m. subsidie.  Voor zwembad de Kolck zal en speurtocht naar geld gedaan moeten worden.
Kritisch Menterwolde en Menterwolde gewoon stemden tegen de begroting, de rest van de fracties voor.

Reactie toevoegen