Noordelijke Kwekerijendagen

De Noord-Nederlandse fijnkwekers en een aantal Duitse en Belgische collega’s vieren op zaterdag 9 en zondag 10 april aanstaande gezamenlijk het begin van het nieuwe tuinseizoen. Dan vinden bij Tuingoed Foltz in het Groningse Meeden de jaarlijkse Noordelijke Kwekerijendagen plaats. Ongeveer 40 deelnemers – kwekers, ontwerpers, tuinkunstenaars en andere tuinspecialisten – presenteren op deze gespecialiseerde plantenmarkt alle ingrediënten voor een prachtig tuinjaar.
De Noordelijke Kwekerijendagen onderscheiden zich van andere fairs als een echt ‘planten-evenement’, waarbij het allemaal draait om andere, nieuwe en onbekende planten. Ieder jaar presenteren de deelnemende kwekers persoonlijke favorieten en nieuwe variëteiten van eigen kweek. Er worden meer dan 3500 verschillende plantensoorten gepresenteerd.
Dit jaar is er daarnaast extra aandacht voor de relatie tussen tuin en beeldende kunst. Zo interviewt Hanneke Kappen op zondagmiddag (14.00) Maya Wildevuur, die het hele weekend als painter in residence schilderend aanwezig is. Anke Roder signeert haar pas uitgekomen boek met bloemcollages en Alinda Ottens leidt bezoekers zaterdagmiddag (14.00) rond langs haar imposante beelden van cortenstaal.
Daarnaast kunnen bezoekers hun hart ophalen aan tuinboeken, tuinzaden en ambachtelijk tuingereedschap, kortom vrijwel alles waar je het woord ‘tuin’ voor kunt zetten. Net als bij het plantenaanbod zijn originaliteit en kwaliteit de belangrijkste criteria voor deelname.
Kwekers, tuinschrijvers, ontwerpers en tuinkunstenaars houden tijdens de da-gen 'Plantenpraat', een mini-voordracht tussen de eigen planten. Het programma is op de dagen zelf beschikbaar.
Het hele weekend trekken muzikanten over het tuingoed. Op het terras is een wijnproeverij ingericht en er worden Engelse teas & scones en tal van andere lekkernijen geserveerd.

Reactie toevoegen