Inwoners kiezen Midden-Groningen

Zo gaan we per 1 januari 2018 verder..
Afgelopen dinsdagavond 16 maart opende burgemeester Rein Munniksma een druk bezochte bijeenkomst. Er waren zelfs te weinig stoelen. Op deze avond werd de toekomstige naam van de HSSM gemeenten bekend gemaakt en ook de winnaars van de gehouden fotowedstrijd. Zo’n 16.570 inwoners hebben hun stem uitgebracht op de voor hun favoriete naam voor onze toekomstige gemeente. Opvallend was dat maar liefst 48% van hen stemde op de naam Midden-Groningen. Deze naam werd door de 3 burgemeesters bekendgemaakt.

Midde-Groningen nieuwe naam HSSM-gemeente

Samen aan bouwstenen voor de toekomst werken
Tijdens de presentatie werd ook uitgelegd wat er met de suggesties van de inwoners, ondernemers, organisaties en bedrijven is gedaan. Zij konden de afgelopen maanden aangeven welke onderwerpen zij belangrijk vinden en hoe zij de nieuwe gemeente zien. Uit alle meningen zijn drie lijnen gedestilleerd die als bouwstenen voor de komende jaren kunnen dienen. Deze drie thema’s vormen de maatschappelijke agenda en beschrijven doelen waaraan de 3 gemeenten samen met inwoners, ondernemers en organisaties willen werken.
Het eerste thema is: ‘Groots in kleinschaligheid’. De gemeente wil een gemeenschap zijn waar inwoners medeverantwoordelijk zijn voor de leefbaarheid en meer zeggenschap krijgen over hun leefomgeving. Er zijn straks 25 vitale dorpen en wijken met veel gemeenschapskracht. Inwoners willen zeggenschap; niet ieder dorp/wijk is hetzelfde.
Het tweede thema heet: ‘Ieder mens telt’. Dit thema omvat plannen voor ontwikkeling en scholing van alle inwoners, gelijke kansen voor kinderen, het leveren van maatwerk door sociale teams en het aanpakken van werkloosheid.
Het derde thema is: ‘Economie van de toekomst’. De toekomstige Midden-Groningen gemeenten willen investeren in een goede, structurele samenwerking tussen ondernemingen, onderwijs en overheid en zo samen de arbeidsmarkt en economie innoveren. Er is zeer veel bedrijvigheid in onze gemeenten, zeker in de maakindustrie. Dit ligt boven het landelijk gemiddelde.
Tijdens de gesprekken bleek dat inwoners kritisch zijn, maar ook hoge verwachtingen hebben van hun gemeente. Zij moet meer gaan verbinden en niet zoveel voorschrijven. Samenwerken is beter. De burgemeesters lieten weten hier zeker voor in te zijn en dat wordt al opgepakt, maar kan niet van vandaag op morgen.

Winnaar fotowedstrijd
Een jury met als voorzitter beeldend kunstenaar Adri Wolters hebben de 53 ingezonden foto’s bekeken welke door 24 inwoners waren gemaakt. Ook het jongste jurylid Jaedyn Middel was aanwezig. De 1e prijs werd gewonnen door Wilco van der Laan. Hij had een foto ingezonden van de Fraeylemaborg bij nacht en ontving daarvoor een cheque t.w.v. € 500,00.


De winnende foto gemaakt doo Wilco van der Laan

Reactie toevoegen