Volle bak bij dorpenronde in Meeden

Burgemeester en wethouders van Menterwolde waren afgelopen donderdag 10 maart present voor de laatste avond van hun dorpenronde, in het dorpshuis van Meeden. Het nieuwe college werd eind 2015 geïnstalleerd; Burgemeester Rein Munniksma en wethouders Lian Veenstra (SP), Jaap Borg (VVD) en Thea van der Veen (PvdA) maakten de afgelopen weken een kennismakingsronde langs de vier hoofdkernen van Menterwolde. Wethouder Jaap Borg was de laatste avond verhinderd. Besproken onderwerpen van deze avond: bezuinigingen; voor MFC is 1 miljoen beschikbaar i.p.v. 2 miljoen, Windpark N33, aardbevingen en meer.

De vierde en tevens laatste dorpenronde was in Meeden. “De insteek was kennismaken met inwoners”, zo opent gespreksleider Derk Eimers de avond. Het voorstelrondje werd overgeslagen. En de ongeveer 120 aanwezigen konden actuele issues aandragen, nou die waren er volop: aardbevingsschade, MFC, dorpshuis, zwembad, OZB, windmolens, wachtgeldregeling, vrijwilligerswerk, sportclubs en nog meer. 
 
MFC
“We zijn zwaar teleurgesteld”, laat Peter de Haan van het stichtingsbestuur van dorpshuis Meeden weten. “1 miljoen wordt er beknibbeld, publieke functies worden van de kaart gestreept. U wilt toch ook een leefbare kern. U moet van Meeden geen afvalputje van de gemeente maken.” Een andere aanwezige vraagt zich af hoe het college hier op is gekomen. “Jarenlang is er door onderzoekbureaus aan dit plan gewerkt. Voormalig wethouder Jan Velthuis had beloofd dat in 2017 de eerste schop de grond inging. En belofte maakt schuld.” Ook vraagt men zich af wat andere dorpen, naast Meeden, in moeten inleveren bij de bezuinigingen. Geert Lesman, geboren en getogen in Meeden houdt een vlammend betoog. Het komt uit z'n hart; de Meedenaar is enorm teleurgesteld. “De bezuinigingen wegwerken over de ruggen van de inwoners van Meeden. De zelfredzaamheid in Meeden is heel hoog, denk bijv. aan de twee nieuwe banen van de tennisvereniging (gerealiseerd met een bescheiden budget); het complex van de vv Meeden ligt er perfect bij; de zelfredzaamheid van de jeugdsoos door jeugd en met steun van de ouders; het dorpshuis wordt enkel gerund door vrijwilligers, het zwembad wordt al 3 jaar opengehouden d.m.v. vrijwilligers met een besparing van €100.000,- per jaar en als dank worden er ons in de toekomst 27 windmolens door de strot gedrukt. En wat mij betreft komt de herindeling liever vandaag dan morgen, zodat er misschien weer een toekomst is voor Meeden.”
Een andere inwoner laat weten: "De gemeente wist al maandenlang dat er een tekort was op de begroting. Schandalig! Wanbeleid! Lege woorden. Burgemeester Rein Munniksma geeft aan dat er knopen doorgehakt moeten worden. “De balans is opgemaakt en we moeten 1,9 miljoen bezuinigen. We moeten de inkomsten en uitgaven in balans brengen. Er is voorheen niet serieus naar de toekomst gekeken. De 2 miljoen is er niet en we moeten de tering naar de nering zetten.” Wethouder Lian Veenstra: “Ik kan me voorstellen wat een dergelijk voorstel van de college doet en wat voor gevoel dit bij jullie oproept. Onbetrouwbaar, onverantwoord, noem maar op. Ik ben niet in staat dit weg te nemen. Die illusie heb ik ook niet. We staan voor een enorme opdracht en er wordt van ons geëist dat wij met een sluitende begroting komen. Er is niet genoeg rek om dit tekort weg te werken. En dan ontkom je niet aan die hele vervelende en ingrijpende besluiten. We moeten een tekort van 1,9 miljoen wegwerken. En wat we niet hebben kunnen we niet uitgeven. Het college wil helpen met het zoeken naar fondsen. We moeten creatief zijn en samen de schouders eronder zetten en een goed plan maken.” Vanuit de zaal wordt nog gezegd: “Waarom is er niet eerlijk spel gespeeld. Waarom is er niet gezegd, we hebben zo'n enorm tekort. Wij kunnen dit niet beloven. Was er eerder mee gekomen, steeds werd er gezegd dat er 2 miljoen beschikbaar was, we voelen ons in de zeik genomen.”
Markus Ploeger zegt dat de burgemeester een eenzijdig beeld schetst over de financiën. “Dat we in zwaar weer zitten snapt iedereen. Ik ben teleurgesteld in dit college. Maar er zijn voldoende mogelijkheden, we moeten in oplossingen denken en niet in problemen. Kom met ons praten... u bent van harte welkom.” Lian Veenstra stelt voor om a.s087. maandag met de stuurgroep om tafel te gaan, “Er is me alles aangelegen in oplossingen te denken om de voorzieningen van dit dorp in stand te houden.”
Windpark N33
Een ander groot onderwerp was de komst van windturbines naar Meeden. “Kunt u dit Windpark niet gewoon tegenhouden? U kunt toch gewoon ’nee’ zeggen? Dan zijn we van het hele probleem af. De huizen worden minder waard en de verkoop gaat slechter, En wat gebeurd er met de toegangswegen? Er komt enorm veel transport. En het gaat niet alleen over materiële schade. Wat dacht u van de lichamelijke klachten; 's nachts lawaai van de molens, geluidsoverlast, lampjes die knipperen. Ik wil er niet wakker van liggen.” Ook willen de inwoners beter geïnformeerd worden. “Eerlijke informatie, stuur ons persoonlijk bericht en laat weten hoe de vlag erbij hangt.” Er wordt aangegeven dat er nauwelijks vertrouwen is in de politiek. Er wordt geen eerlijk spel gespeeld. Lian Veenstra: “Het is een rijkscoördinatieregeling geworden. Wat we nog kunnen doen is knokken om het slechte park minder slecht te maken. Ik kan ze niet tegenhouden.” 
Rein Munniksma laat weten: “Zolang de besluitvorming niet definitief is, dan zien wij nog steeds mogelijkheden. We kunnen ze niet wegpoetsen, maar hopelijk, nog iets verzachten.”
“We zijn boos. We willen dat ze er niet komen; steun ons een keer. We willen schadevergoedingen; jullie laten ons verzuipen”, reacties uit de zaal.
Gespreksleider Derk Eimers gaf halverwege de avond al aan tegen 22.00 uur toch echt te willen stoppen. “Welke items gaan we nog bespreken?” De aardbevingsschade komt nog aan de orde; Rein Munniksma: “Aantoonbare schade moet vergoed worden/ direct gerelateerd aan een beving.” Verder gaf één van de aanwezigen aan dat de OZB niet mag dienen om de begroting te sluiten. 
Tegen 22.10 uur sluit Derk Eimers de avond. “Het was een memorabele avond. Ik ben blij met de grote opkomst. Er was volop informatie uitwisseling. Ik heb respect voor inwoners en college.”  

Reactie toevoegen