School voor VO bestaat 150 jaar

Winkler Prins zoekt oud-leerlingen over de hele wereld
Van 10 tot en met 15 oktober viert Winkler Prins, openbare school voor voortgezet onderwijs in Veendam een week lang feest ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan. Het hoogtepunt is een groots opgezette reünie op zaterdag 15 oktober, een feest van ontmoeting en herkenning. Meer informatie over WP150 is te vinden op www.wp150.nl. De inschrijving is geopend vanaf 8 maart 2016.

Oud-leerling of oud-medewerker? Zelf aanmelden!
Duizenden leerlingen hebben in al die jaren de Winkler Prins verlaten en zijn uitgewaaierd over heel Nederland, Europa en de rest van de wereld. Via Facebook, www.wp150.nl en de media worden oud-leerlingen en oud-medewerkers opgeroepen zich zelf aan te melden via wp150.nl als ze dit feest niet willen missen.
 
Bekende oud-leerlingen
Meerdere bekende Nederlanders volgden hun middelbaar onderwijs op deze school. Om er een paar te noemen: de cabaretier Bert Visscher, de nog huidige hoofddirecteur van het Rijksmuseum Amsterdam Wim Pijbes, de musicalster Carolina Dijkhuizen, de tv-presentatrice en programmamaakster Evelien Bosch. 
 
Eerste plattelandsgemeente met een ‘ Hoogere Burgerschool” 
Dankzij de initiatieven van Anthony Winkler Prins, destijds dominee in Veendam, kon in 1866 de gemeente Veendam als eerste plattelandsgemeente de deuren openen van een ´Hoogere Burger School. De school werd later uit eerbetoon voor de oprichter naar hem vernoemd. Anthony Winkler Prins is bij velen bekend van de door hem geschreven encyclopedie. 
 
Oprichter in 2005 herbegraven in Veendam
Anthony Winkler Prins overleed in 1908 op 90-jarige leeftijd te Voorburg. Na zijn overlijden opende een dochter een brief-je van hem. Daarin stond: “Als ik mocht overlijden, dan mogen mijn vrouw en kinderen weten dat ik een lang en gelukkig leven heb gehad. Het bericht van mijn overlijden moet alleen geplaatst worden in de Nieuwe Veendammer Courant.”
Mede op grond van dit briefje werd het echtpaar Winkler Prins op initiatief van Petra Maters, destijds directeur van het Veenkoloniaal Museum, teruggebracht naar de plaats waar ze zich zo thuis voelden. Op 9 september 2005 werd het echtpaar onder grote belangstelling stijlvol herbegraven in Veendam. 

Reactie toevoegen