Uitdagingen met elkaar aangaan

Afgelopen vrijdag 4 maart heeft het college van B&W van de gemeente Menterwolde de plannen gepresenteerd voor een sluitende begroting 2016 en de meerjarenraming 2017-2019. Deze zullen binnenkort aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Menterwolde staat onder financieel preventief toezicht van de provincie en moet uiterlijk 10 mei 2016 met een sluitende begroting komen. Het college wil dit bereiken door minder uit te geven en de inkomsten in beperkte mate te verhogen. Het tekort op de begroting 2016 was € 1,1 miljoen en dat tekort zou oplopen naar € 1,8 miljoen in 2019.

Wethouder Jaap Borg zegt dat het een zwaar pakket is. “We hebben naar oplossingen gezocht en moesten keuzes maken uit een aantal zaken. Wat ruimte biedt; de wachtgeldverplichtingen leveren een meevaller op, omdat een aantal mensen werk heeft gevonden. De OZB wordt verhoogd. Het budget voor onderhoud wegen wordt teruggebracht van € 480.000,- naar € 400.000,- omdat we gezamenlijk gaan aanbesteden als HSSM. Op subsidies voor verenigingen enz. wordt met ingang van 2017 een korting toegepast van 10%.”
Wethouder Lian Veenstra laat weten dat de sportverenigingen een grotere bijdrage moeten leveren aan het onderhoud van de accommodatie, waarvan ze gebruik maken; dat betekent meer zelfwerkzaamheid en een mogelijk hogere gebruiksvergoeding. “We zullen een andere manier van beheer moeten realiseren. In overleg met de gebruikers van de sporthallen in Muntendam wordt onderzocht op welke wijze de taakstellende bezuiniging het best kan worden ingevuld. Datzelfde geldt voor de zwembaden in D.G. van den Noortbad in Muntendam (bijv. andere exploitatie) en De Kolck in Meeden.” Voor beide geldt dat het college streeft naar een duurzaam behoud van zo goed mogelijke voorzieningen. “De bezuinigingen voor MFC Meeden doen heel erg veel pijn.” De € 2 miljoen reserve voor het realiseren van een MFC (2 scholen en een dorpshuis) in Meeden wordt gehalveerd en teruggebracht naar  € 1 miljoen. Als gevolg daarvan moeten de plannen worden bijgesteld; daarbij staan de onderwijshuisvesting en de dorpshuisfunctie centraal. De gemeente stelt alles in het werk om op zoek te gaan naar aanvullende fondsen.
“Het college realiseert zich dat er nogal wat wordt gevraagd van de inwoners. Maar het is niet reëel om op een te grote voet door te blijven gaan. 
Wat we vragen doet pijn, maar is gelet op de omstandigheden wel realistisch. We proberen dit op een zorgvuldige manier te doen, maar wel in het besef dat de raad en het college nu knopen moeten doorhakken. Dat kunnen we beslist niet langer uitstellen!”
Voor de zomer moet de definitieve uitkomst bekend zijn. “We moeten alles intern goed op orde hebben richting provincie”, zegt burgemeester Rein Munniksma. “Veel mooier kunnen we het niet maken. Dit is het beeld waar we voor zitten. Menterwolde leeft op te grote voet. Het wordt even somber, maar als je alles eenmaal op orde hebt is er weer licht aan de horizon.”

Reactie toevoegen