Reactie VVD begroting

Wij zijn blij dat het college eindelijk met een sluitende begroting naar de raad is gekomen. De VVD is altijd voor een degelijk financieel beleid geweest en bij de huidige VVD Wethouder met de portefeuille financiën is dat wat ons betreft in goede handen.

De komende jaren zullen jaren zijn van handen op de knip. We zullen moeten bezuinigen en dat zal op ieder onderdeel moeten gebeuren. Daarbij willen we de burger zoveel mogelijk ontzien en de dienstverlening op peil houden.

We hebben de tarieven OZB in december al verhoogd, maar gelukkig is die verhoging beperkt gebleven. Dit bleek wel uit het onlangs verschenen bericht dat de gemeente Menterwolde als een van de weinige gemeenten binnen de maximaal toegestane verhoging is gebleven, terwijl bij andere gemeenten de OZB juist meer steeg dan landelijk is toegestaan. Dat was zonder VVD vast anders gegaan.

Natuurlijk zult u de gevolgen als burger gaan merken. Dat is niet leuk maar het is niet anders. Als we nu geen orde op zaken stellen, dan zullen de gevolgen voor u en de bedrijven uiteindelijk nog veel erger zijn. De komende tijd zal de VVD-fractie komen met meer bezuinigingsvoorstellen.

Een degelijk financieel beleid betekent simpelweg dat de inkomsten en de uitgaven, net als in ieder huishouden, in evenwicht zijn. Niet meer uitgeven dan er binnen komt. Dit evenwicht was danig verstoord en het vergt inzet om deze wantoestand te corrigeren.

De afgelopen maanden is in goede samenwerking met onze nieuwe coalitiepartners hard gewerkt, inzet geleverd, om dit doel te bereiken. Met het stuk dat nu door het college is gepresenteerd is een belangrijke stap in de goede richting gezet.

Van onze herindelingspartners Hoogezand-Sappemeer en Slochteren verwachten wij dezelfde inzet. Geen gaten in de hand. Zodat de samenvoeging straks in harmonie kan verlopen. Want dat is in ieders belang!

Fractie VVD Menterwolde

Chris Ubels
Mieke Bos

Reactie toevoegen