‘Dood en begraven’

Reint Wobbes geeft donderdagavond 10 maart a.s. in de Kerkhörn, Kerkstraat 89 te Zuidbroek een lezing: Thema is “dood en begraven”. Een verhaal over kerkhoven, grafzerken, graftekens, hun stijlen, vormen en decoraties. 
 
Protestantse gemeente Zuidbroek
Cultuur van dood en begraven in Groningen door de eeuwen heen. Groningen staat bekend om de opmerkelijke graftekens die er te vinden zijn. Nergens in Nederland ziet men op de zerken zoveel symboliek en zoveel grafteksten. Voor de kennis van de historie van streek en provincie zijn de graftekens onmisbaar, voor genealogen zijn het vaak ijkpunten, terwijl  de stijlen, vormen, gebruikte materialen en de-coraties voor de, in cultuurhistorie geïnteresseerde, van  belang zijn. Kennis nemen van de cultuur van dood en begraven blijkt een interessante en leerzame bezigheid te zijn.    
 
Reint Wobbes (Hoogkerk, 1940) is secretaris van de stichting Oude Groninger Kerken. Wobbes woont in Huizinge. Hij komt uit een Groninger boerengeslacht. In 1969 richtte de Hervormde Kerk de stichting Oude Groninger Kerken op. “We waren de eerste organisatie die oude kerken ging beheren. In Groningen – of ruimer: in het Noorden - is de grootste dichtheid van middeleeuwse kerken in Nederland. Gotische kerken.”                                                                              
Wobbes ontving de Zilveren Anjer voor zijn inzet voor het behoud van het cultureel erfgoed, met name middeleeuwse kerken en kerkhoven in Groningen. Door het geven van lezingen, excursies, adviezen en publicaties bereikt hij een groot aantal mensen en blijft er een draagvlak voor dit erfgoed.

Reactie toevoegen