Herstel monumentale boerenerven

Oorspronkelijke erven krijgen glans terug. Een authentiek boerenerf is een bezit om trots op te zijn. Of het nu onderdeel is van het boerenbedrijf of als woonerf wordt gebruikt, oorspronkelijke boerenerven zijn belangrijk cultureel erfgoed. Ze geven het landschap zijn identiteit en zijn daarmee zowel voor bewoners als voor bezoekers van het Groninger cultuurlandschap van grote waarde. Landschapsbeheer Groningen zet zich daarom al vijftien jaar in voor behoud en herstel van dit erfgoed. 
Dat kan de stichting echter niet alleen. Zij heeft boeren en buitenlui nodig om de parels van het platteland weer laten glanzen. Met het nieuwste herstelproject voor monumentale boerenerven wil-len Landschapsbeheer Groningen en de provincie Groningen eigenaren in Noord-Groningen, Slochteren en Hoogezand-Sappemeer in staat stellen met een financieel steuntje in de rug hun erf in ere te herstellen. Zowel boeren als particulieren komen in aanmerking voor deelname, wanneer zij een erf hebben dat grotendeels in oorspronkelijke staat is. Dat wil zeggen dat boerderij en schuur authentiek zijn.
 
Grote slag
Deelnemers dienen de subsidie in te zetten voor daadwerkelijk herstel van het erf. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het terugbrengen van karakteristieke elementen of kap van zieke en aanplant van nieuwe bomen, struiken en hagen. Ook aanleg van een fruitboomgaard en herstel van de indeling van het erf of een oude erfgracht komen voor ondersteuning in aanmerking. Het project richt zich kortom niet op onderhoud, maar op grotere ingrepen die zonder subsidie vaak moeilijker te realiseren zijn.
 
Waardevol groen
De provincie en Landschaps-beheer vinden de steun aan particuliere eigenaren terecht, omdat zij niet de enige zijn die profiteren van het resultaat. Een mooi erf draagt ook bij aan de aantrekkelijkheid van de leefomgeving voor anderen. Als groene eilanden in het open landschap zijn boerenerven van groot landschappelijk belang. Ze geven vorm en diepte aan het landschap waardoor het niet kaal, maar open is. Vooral de singels rond de erven zijn dus erg belangrijk voor het landschap. Van cultuurhistorisch belang is met name de maatvoering en indeling van een erf. Een oorspronkelijke indeling geeft een beeld van een tijd, waarin het nu overigens nog vaak prettig toeven is.
 
Eigen karakter
Elk erf is anders en heeft eigenschappen waardoor het bijzonder is. De bouwstijl en details van de boerderij en de persoonlijke voorkeur van inrichting en onderhoud van de eigenaar geven elk boerenerf zijn eigen karakter. Een aantal specifieke kenmerken komt echter op alle oorspronkelijke boerenerven terug. Zo heeft elk erf van oudsher een ‘voor’ en ‘achter’.
Het voorerf, dat rondom het voorhuis ligt en dat vroeger het domein van de boerin was, is tegenwoordig vaak de siertuin. In het verleden was hier ook de moestuin of het bleekveld te vinden. Achter is het werkgedeelte van het erf. Hier zwaaide de boer de scepter. Langs de randen stonden bomen en struiken die van nature in het landschap voorkomen. Soms lag er rondom het hele erf een gracht, maar vaker had deze een U-vorm en had het achtererf geen gracht. De ligging van de boerderij in het landschap wordt bepaald door type en re-gio. Zo staan de Oldambster boerde- rijen veelal met het voorhuis naar de weg. Kop-hals-rompboerderijen liggen juist vaak met hun achtererf naar de weg. Soms met een oprit tussen weg en erf.
 
Deelname
Landschapsbeheer en de provincie Groningen willen dat soort karakteristieken behouden voor het Groninger cultuurlandschap. Deelnemers aan het project krijgen daarom 50 procent subsidie op de kosten voor het maken van een herstelplan voor een erf en de uitvoering hiervan. 
 
Informatie over de subsidie en de voorwaarden voor deelname staan op de web-site van Landschapsbeheer Groningen: 
Mailen of bellen kan ook 050 534 51 99 of info@landschapsbeheergroningen.nl

Reactie toevoegen