Unanieme steun waardevermeerderingsregeling

De volledige Tweede Kamer heeft dinsdag 2 februari voor een motie gestemd om de waardevermeerderingsregeling voor Groningen te behouden. Minister Kamp van Economische Zaken stopte de regeling per 1 januari.
De regeling houdt in dat Groningers die meer dan 1000 euro bevingsschade aan hun huis hebben, aanspraak kunnen ma-ken op een bedrag van maximaal 4000 euro. Dat geld kunnen ze dan gebruiken om energiebesparende maatregelen te nemen. De regeling liep tot 1 januari van dit jaar, maar de Tweede Kamer vindt dus dat de maatregel weer ingevoerd moet worden.

Het brede platform van politieke partijen en maatschappelijke organisaties achter de handtekeningenactie Wees Geen Kniepert is verheugd dat de Twee-de Kamer afgelopen dinsdag unaniem voor een motie heeft gestemd om de waardevermeerderingsregeling te behouden. De afgelopen weken haalde het platform ruim 3200 handtekeningen op voor het behoud van de compensatie voor slachtoffers van aardbevingsschade. SP-fractievoorzitter en initiatiefneemster Sandra Beckerman: “Wij heb- ben als gezamenlijke partijen en organisaties met de actie laten zien dat Groningen deze regeling verdient. Voor al het leed dat dat de gaswinning veroorzaakt is het de enige vorm van de directe compensatie. Het zal nog wel een tijd duren voordat het vertrouwen in de overheid terug is, maar uit het niet afschaffen van de regeling putten we hoop. We gaan er dan ook vanuit dat de minister de waardevermeerderingsregeling onverkort uitvoert.”
Beckerman: “Groningen kan meer van dit soort overwinningen gebruiken.
Naast compensatie moet er vooral echte veiligheid komen en dat kan alleen door de gaskraan fors verder dicht te draaien. Het zal niet de laatste keer zijn dat we als Groningse partijen tegenover een starre minister staan. Wij blijven strijdbaar en we blijven ons inzetten voor minder gas en meer veiligheid.”

De petitie werd gesteund door de Groninger Bodem Beweging, Milieudefensie, Het Groninger Gasberaad, Groninger van het Jaar finaliste Annemarie Heite, de SP, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Groninger Belang, Partij van de Arbeid, Partij voor de Dieren en de Partij voor het Noorden.

Reactie toevoegen