Wat wordt de nieuwe naam voor HSSM?

De Hogewolden, Midden-Groningen en Woldmeren. Dat zijn de namen waar de inwoners van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde op mogen stemmen. Een onafhankelijke adviescommissie koos deze drie uit maar liefst 271 unie- ke namen. Er kwamen in totaal 410 suggesties binnen. In februari krijgen alle inwoners een persoonlijke stemkaart thuis gestuurd waarmee ze kunnen stemmen op hun favoriet. Op 15 maart wordt bekend gemaakt welke naam de meeste stemmen kreeg.

Onderbouwing bij de namen
De Hogewolden
Twee van de gebieden worden met wold aangeduid. Slochteren ligt in de Woldstreek en Menterwolde is een deel van het Wold Oldambt. Er zit reliëf in het landschap met hogere gebieden in alle streken. Het hoger gelegen deel van Hoogezand-Sappemeer is het Gorecht. De naam De Hogewolden heeft een positieve uitstraling, een gebied waar het fijn vertoeven is. Landelijkheid, rust en natuurbeleving voor de nieu-we gemeente spreken eruit.
 
Midden-Groningen
Een krachtige naam die direct staat voor dit gebied. Duidelijk waar de gemeente ligt, ook voor een buitenstaander. Geeft een groot gebied weer met meerdere belangrijke plaatsen erin. Een positieve associatie met alle mogelijkheden om een nieuwe identiteit en uitstraling op te bouwen.
 
Woldmeren
Een mooie beschrijving van het landschap vanuit historisch perspectief met wolden en meren. Zowel Slochteren, Hoogezand-Sappemeer als Menterwolde hebben één of meerdere meren. Een positieve uitstraling gebaseerd op natuur, recreatie en toerisme. Een naam met de ambitie naar een toekomst met de wind in de zeilen!
 
Adviescommissie
De adviescommissie bestaat uit een marketing deskundige, een hoogleraar Plattelandsontwikkeling, een universitair docent Economische- en Sociale Geschiedenis en de gemeentesecretaris van Oldambt, als ervaringsdeskundige. Geert-Jan ten Brink is, als voorzitter van de stuurgroep, de technisch voorzitter. De adviescommissie heeft deze namen gekozen aan de hand van een aantal criteria. Zo mag de naam niet elders voorkomen of lijken op een al bestaande naam. Ook moet de naam herkenbaar zijn, passen bij de identiteit van de nieuwe gemeente en makkelijk te onthouden zijn.
 
Stemkaart
Alle inwoners van 18 jaar en ouder krijgen in februari een stemkaart thuisgestuurd met een unieke code. Daarmee kunnen zij stem-men via een website. Inwoners die niet in staat zijn om digitaal te stemmen, kunnen met een antwoordkaart hun stem uitbrengen. De stembussen gaan open op 8 fe-bruari en sluiten op 14 februari. Op 15 maart wordt de uitslag bekend gemaakt.
 
Inwoners centraal
In het naamgevingsproces staan al-le inwoners van de drie gemeenten centraal. Van 1 december 2015 tot en met 17 januari 2016 kon men een suggestie indienen. Ook werd de inwoners gevraagd wat zij belang-rijk vinden aan een nieuwe naam.

Reactie toevoegen