Voorlezen is elke dag een feest!

De Nationale Voorleesdagen 2016 (van 27 januari tot en met 6 februari). Op 27 januari zijn De Nationale Voorleesdagen 2016 groots gestart met Het Nationale Voorleesontbijt waar basisscholen, bibliotheken, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in Menterwolde aan meedoen. Zo ook Kindercentrum Het Apenstaartje te Muntendam en peuterspeelzaal ’t Grutstee in Meeden.


Centraal staat het Prentenboek van het Jaar 2016: We hebben er een geitje bij, geschreven door Marjet Huiberts en geïllustreerd door Iris Deppe. Ook dit jaar werd er tijdens de Voorleesdagen door het hele land voorgelezen door bekende en onbekende Nederlanders.
 
Nationaal voorleesontbijt in Bibliotheek Meeden
In de Bibliotheek in het dorpshuis van Meeden leest burgemeester Rein Munniksma voor aan de peuters van peuterspeelzaal ’t Grutstee. De burgemeester is zelf ook vader en opa en leest graag voor aan zijn kleinkinderen. “Voorlezen is ontzettend gezellig en leuk. Daarnaast heeft voorlezen een zeer positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip.”  De 10 peuters, juf Ellen Evers en vrijwilligster/invalkracht Reina Kol genoten met volle teugen. “Voorlezen is leuk!”
Kindercentrum Het Apenstaartje
De beste thuisbakker van Nederland, Sarena Solari, kwam voorlezen bij Het Apenstaartje. Ook Sarena leest voor uit het bekroonde prentenboek van het jaar. ‘‘Boe!” zegt de koe. “Ik ben zo blij. We hebben er een geitje bij”; de peutertjes zitten met volle aandacht te luisteren.
“Voorlezen is niet alleen leuk, maar ook heel belangrijk in de ontwikkeling van het kind”, vertelt Marga Oolders. “Jonge kinderen leren enorm veel van voor- lezen. Wij werken hier heel veel met thema’s. Kinderen leren nieuwe woorden tijdens het voorlezen en ze leren hoe een goede zin opgebouwd is. De ontwikkeling van de woordenschat wordt voor een heel belangrijk deel bepaald door voorlezen.”

Reactie toevoegen