Menterwolde in de ban van het winterweer

Het verkeer in het Noorden en Noordoosten van Nederland moest vanaf maandagmorgen 4 januari rekening houden met extreem weer. Regen die op de weg terecht kwam vroor direct op en zorgde voor gladheid. Automobilisten moesten rekening houden met vertraging. Veel mensen gingen onderuit op weg naar hun werk of school. Gladheid heeft het openbare leven voor een deel stilgelegd.

Rijkswaterstaat is in de nacht van zaterdag op zondag begonnen met strooien, maar desondanks is het op sommige plekken spiegelglad. Op alle wegen richting Groningen stonden maandagochtend files of reed het verkeer erg langzaam. Fietsers en voetgangers vonden glibberend en glijdend hun weg. Later ging de regen ging over in ijzel. Plaatselijk werd het daardoor erg glad. 
 
Flikkerende lampen door lijndansen 
Sommige inwoners van Menterwolde hadden zondagavond 3 januari en maandag naar aanleiding van de vorst last van flikkerende lampen. Dit kwam door korte stroomstoringen die veroorzaakt werden door zwiepende hoogspanningslijnen. Het ‘lijndansen’ van hoogspanningsmasten werd veroorzaakt door ijsafzettingen op de hoogspanningslijnen. Hierdoor werden de lijnen vatbaar voor de wind, waardoor er stroomdippen ontstonden.
‘Ga niet de weg op’
Rijkswaterstaat raadt mensen, in de noordoostelijke provincies, aan met ingang van maandagavond de weg niet op te gaan als dat niet hoeft. 
Dinsdagochtend gaf KNMI code rood uit, wegens lokale gladheid door sneeuw of ijzel. De politie waarschuwde niet de weg op te gaan als het niet nodig was. Er was sprake van zeer gevaarlijke rijomstandigheden. Wegen waren spekglad en dat zorgde voor ongelukken.
Donderdagmiddag trok een nieuwe neerslagzone (regen of sneeuw) over het land. Code rood werd verlengd­­, vanwege de ijzel, tot donderdagavond. In de avond ging het hard waaien. Vrijdagmorgen was het nog plaatselijk glad.
 
Ziekenhuizen, scholen, huisvuil, post, vervoer 

Ook ziekenhuizen hadden last van het winterweer; ze zijn lastig te bereiken. Sommige poliklinieken bleven dicht, patiënten werden afgebeld of belden zelf af. Het UMCG kampte met een technische storing. Dat werd mogelijk veroorzaakt door de stroomdips. Iedereen met dringende klachten werd zo goed mogelijk wel geholpen. 
• Veel scholen hebben leerlingen ijsvrij gegeven.
• Ook het huisvuil werd niet opgehaald en ondergrondse containers kunnen niet geleegd worden. Grofvuil en kerstbomen werden niet ingezameld. 
• Brieven en pakketten werden nauwelijks bezorgd. 
• Vanwege de haperende stroom-toevoer heeft het treinverkeer naar Groningen afgelopen week ook moeilijkheden ondervonden. Het openbaar vervoer lag grotendeels plat. Treinen en bussen reden niet of gedeeltelijk. Vanaf donderdag meldden vervoerders dat bussen en treinen weer gingen rijden. 

Strooiwagens
Vanaf maandag waren de strooiwagens vanwege de winterse omstandigheden al erg druk in de weer. In totaal strooide Rijkswaterstaat meer dan 7 miljoen kilo zout. 
 
Ongevallen door gladheid
Er zijn de nodige val- en glijpartijen geweest, maar de meeste veroorzaakten enkel blikschade. In het noorden belandden 610 mensen in het ziekenhuis. Het gaat voornamelijk om botbreuken (pols- en enkelbreuken) en hoofdletsel/hersenschuddingen. 
 
Het is nog steeds oppassen!
Nadat het donderdagavond op veel plekken sneeuwde, is de dooi ingetreden. Vanaf vrijdag was het nog steeds oppassen geblazen, er is geen ijzel, maar er zijn wel ijzelresten en een harde wind. Op wegen, fietspaden en stoepen is het op verschillende plaatsen nog glad. 
Vrijdagmiddag was het al weer 5 à 8 graden. De ijzel is verdwenen, het weeralarm is opgeheven en de scholen zijn weer geopend.

Reactie toevoegen