Nationale Alfabetiseringsprijs

Het leesbevorderingsproject Scoor een Boek! van Biblionet Groningen is genomineerd voor de Nationale Alfabetiseringsprijs. De prijs wordt uitgereikt aan organisaties die zich in het bijzonder inzetten voor een geletterde samenleving.

Publiek bepaalt de winnaars
Uit ruim vijftig aanmeldingen heeft een onafhankelijke jury negen kandidaten genomineerd in de categorieën Taalscholing, Agendering en Preventie. Het Biblionet-project Scoor een Boek! is genomineerd in de categorie Preventie (van taalachterstanden). Het publiek bepaalt door te stemmen via www.tijdvoortaal.nl/nominaties welk projecten de Alfabetiseringsprijs winnen. De winnaar in elke categorie krijgt een geldprijs die ten goede moet komen aan het project.

Scoor een Boek!
Met Scoor een Boek! willen de Groningse bibliotheken, samen met FC Groningen in de maatschappij, het leesplezier bij kinderen stimuleren. Leesvaardigheid is van groot belang voor de ontwikkeling van opgroeiende kinderen. Plezier in le-zen is daarbij een belangrijke voorwaarde. Met Scoor een boek! koppelt Biblionet Groningen lezen aan voetbal, waardoor ook jongens zich aangesproken voelen. In 2015 deden voor het eerst alle Groningse gemeenten (uitgezonderd de stad Groningen) mee en hebben ruim 5.000 leerlingen uit 236 klassen van 1.534 basisscholen deelgenomen aan Scoor een Boek!. In totaal zijn er meer dan 42.000 boeken gelezen.

Week van de Alfabetisering
De Nationale Alfabetiseringsprijs is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven. Met de prijs wil de stichting initiatieven stimuleren om laaggeletterdheid te voorkomen en bestrijden. De bekend-making van de winnaars is op 7 september 2015 in het Mauritshuis in Den Haag, tijdens de start van de Week van de Alfabetisering die dit jaar van 7 t/m 13 september wordt gehouden.

Reactie toevoegen