Een zonneweide bij Zuidbroek

Duurzaam Menterwolde (DM) treft voorbereidingen voor het plaatsen van duizenden zonnepanelen op het terrein van de vroegere crossbaan aan de Industrieweg in Zuidbroek. Het is de bedoeling dat deze zonneweide in het voorjaar van 2017 de eerste stroom opwekt. Als alles goed gaat, wordt dit het eerste grote park voor opwekking van duurzame energie uit zonlicht in de provincie Groningen. (In Duitsland komt het algemeen voor.)
De Gemeente Menterwolde is eigenaar van het crossterrein en is in principe bereid om het voor een periode van 25 jaar aan DM ter beschikking stellen. DM moet dan wel voor het einde van het jaar een financieel haalbaar plan gereed hebben.
 
DM liet inmiddels een haalbaarheidsstudie uitvoeren.
Er zijn twee varianten onderzocht met respectievelijk 4650 en met 2000 panelen. Per jaar levert de grote opstelling per jaar ruim een miljoen Kilowattuur elektriciteit,  genoeg voor het verbruik van zo’n 300 huishoudens.
DM wil het project realiseren door gebruik te maken van de zogeheten Postcoderoos-regeling (ook wel Regeling Verlaagd Tarief genoemd.) Die regeling komt uit het Energieakkoord dat de regering in oktober 2013 met het bedrijfsleven en de milieuorganisaties afsloot.
Om van de Postcoderoosregeling gebruik te kunnen maken, zullen er in een gebied van Zuidbroek en omgeving zo’n 500 huishoudens bereid moeten zijn om gemiddeld 9 zonnepanelen in het project te leggen. Het gebied omvat bijna 11.000 huishoudens.
Bij de kleine variant is de deelname van 240 huishoudens al voldoende. Wie deelneemt, wordt lid van een coöperatieve vereniging die de zeggenschap over het project heeft. Die vereniging wordt opgericht zodra zeker is dat de gemeente groen licht geeft en dat de zonneweide er echt komt.
Wie deel gaat nemen hoeft de energiebelasting niet te betalen die bij afname van een traditioneel nutsbedrijf wel verschuldigd is. Datzelfde geldt voor de BTW over die belasting. Samen is dat een voordeel van 14 cent per kilowattuur.
De opgewekte stroom wordt niet rechtstreeks aan de deelnemers geleverd. Dat kan technisch nog niet. De stroom gaat het elektriciteitsnet op. DM is dan ook in onderhandeling met nutsbedrijven om de groene stroom voor een goede en stabiele prijs te verkopen.
Er moeten nog wel hobbels worden genomen, o.a. in verband met het Provinciaal Omgevingsplan, maar daarover is DM optimistisch. Gedeputeerde Homan heeft op 27 juli de crossbaan bezocht en  meegedeeld dat het provinciebestuur de ontwikkeling van zonneweides op passende locaties stimuleert.
In september komt er een informatie-avond voor de bevolking en daarna gaat DM een wervings-campagne voeren, eerst in Zuidbroek. 
Wie nu al zijn of haar interesse om deel te nemen wil melden, kan dat per mail of per brief doen. Het postadres van Duurzaam Menterwolde is Tussenklappen WZ  10,  9649 EB Muntendam. Het mailadres is secretaris@duurzaamenterwolde In de komende maanden leest u meer over dit project. 

Reactie toevoegen