Een Mens voor de Lens: Adri Wolters

Adri Wolters is geboren in 1956, in de mooie Groninger Jugendstil kraamkliniek Huize Tavenier in de stad, als 2e kind en de dochter van Albert Wolters en Froukje Dijkstra, beiden stadjers. Moeder was verpleegkundige en vader werkte bij de PTT storingsdienst. In het ziekenhuis en bij het station stonden telefoonschakelkasten en als het mis ging met de telefoonverbindingen loste vader Albert het op.

Broer Joop woont in Zuidwolde en is werkzaam in de assurantieën. Haar zoon, Albert van Wijngaarden, is 23 jaar en studeert geschiedenis en filosofie in Berlijn en was actief voetballer (stuiterbal) bij ZNC.
Adri groeide op in de stad en op de lagere school blonk ze al uit. Haar prachtige tekeningen en schilderstukken hingen regelmatig te pronk aan de klasdeur en juffrouw Beudeker zei: “Adri, jij moet naar de kunstacademie……”

Opa Dijkstra
Maar haar kunstzinnige kwaliteit heeft ook veel met haar opa te maken. “Zaten we vroeger bij hem op schoot dan tekende hij iets en moesten de kleinkinderen raden wat het was. Daarna werden de rollen omgedraaid en zo leerde je al vroeg tekenen……”
“Maar Opa schreef ook brieven in een soort stripverhaal en al zijn kleinkinderen kregen op hun verjaardag dan het leukste, door Opa gefabriceerde stripverhaal. Ja, Opa kon goed tekenen.”

Minerva kunstacademie
Het advies van juffrouw Beudeker werd niet in de wind geslagen. Adri studeerde al heel jong af aan Minerva kunstacademie in de vrije richting als autonoom beeldend kunstenaar. Kunstenaars zijn veelal de aanjagers van veranderingen en ontwikkelingen en zijn de brengers van nieuwe concepten en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Creativiteit, Kunst en Cultuur verfraait en draagt bij tot verandering en verbetering in onze samenleving. Verschillende leden van de Groninger Kunstkring De Ploeg  hebben ooit aan de Minerva gestudeerd.
Na Minerva deed Adri de docenten opleiding en ging ze lesgeven. Eerst in reguliere vakken en daarna koos ze voor kunst educatieve- en beeldende vakken en vormgeving.
Ze was erg jong, amper 21 jaar, toen ze al voor de klas stond met verschillende standplaatsen in de stad Groningen en in Beerta.
Westeind Zuidbroek
Toen Adri net werkte was het opnieuw een verwarrende periode in de wereld. Snel stijgende inflatie, toenemende werkloosheid, krakersrellen, dreiging neutronenbom, woningnood en stijgende hypotheekrente naar 12%. Een tijd van rauw, punk en opstandig. Er ontstond een verlangen aan zware alledaagse verplichtingen te onttrekken. In de kunst zien we een herwaardering, maar de BKR (Beeldende Kunstenaars Regeling) werden dramatisch gekort. Een periode van ruralisering, een trend naar landelijk wonen komt opzetten. De verplattelantisering, het verlangen om niet in de stad maar op het platteland, met rust, ruimte en gemoedelijkheid te willen wonen, was in die jaren sterk aanwezig. Ook Adri trok naar het heerlijke Westeind te Zuidbroek. In het groen, aan de rustige zijde langs het oude Winschoterdiep, huurden ze een boerderij van IJze Pentinga. Achter zich de akkers en de landerijen die zich uitstrekten tot de spoordijk, waar het enige geluid kwam van het boemeltreintje dat stipt op tijd van en naar Groningen/Nieuwenschans reed. Schuin achter de boerderij het zwem- en visparadijs ’Nero’ een vergeten plek waar nu niemand meer komt. In de jaren ’70 werd er nog wel veel gevist. Heel vroeger was ‘t het zwembad van Sappemeer. Duizenden hebben er leren zwemmen en hun zwemdiploma’s gehaald. Op die inspirerende streek hadden zich al meer kunstenaars gevestigd. Hiervan schiet mij nu alleen de naam van kunstenaar Bert Jonkers te binnen. Daar, aan het West-eind van Zuidbroek, ging ook Adri haar creatieve kanten verder ontdekken en ontwikkelen.

Kring Cultureel Noordbroek
In 1998 vestigde Adri zich in het culturele kunstenaarsdorp Noordbroek.  Eerst in het gebouw Avondzon en met bemiddeling van Klaas Nieland huurde ze een gedeelte van ‘t Torentje in Noordbroek. Hierin was toen de drukkerij van Jansen gevestigd. Voor Adri een ideale cursuswerkplek en atelier. Ze stopte met het onderwijs en lesgeven. Dat was toen een gewaagde stap; “Je geeft een stuk zekerheid op, maar ik dacht; ik moet er niet teveel over nadenken anders doe je het niet”.  
Met Mark Witteveen, Pierre Everard, Catharine Ypma, om zomaar enkele namen te noemen werd ze actief in de Kring Cultureel Noordbroek.
De Kring Cultureel Noordbroek is een energieke, steeds groeiende groep bedrijven en kunstenaars van zo‘n  30 deelnemers. Elke jaar organiseren ze een open dag op Hemelvaart. Dit trekt dan duizenden bezoekers en is Noordbroek hiermee de Culturele Hoofdstad van Groningen. In 2016 bestaat de Culturele Kring 30 jaar.

Schoollaan 1
Adri kocht in 2014 het oude schoolgebouwtje ‘Lutje Grut’. Dit gebouw is rond 1931 gebouwd door de Maatschappij van het Nut van het Algemeen, kortweg Het NUT genoemd. Het Nut deed veel goed werk voor de maatschappelijk ontvouwing van talenten, de ontwikkeling van het onderwijs en daarmee vooral de ontplooiing van het individu. Het NUT liet in kenmerkend Amsterdamse school bouwstijl een zogenaamde Fröbelschool neerzetten.

Toen Adri voor het eerst bij het gebouwtje kwam had ze meteen een klik en een associatie met het mooie gebouwtje. Haar Opa Dijkstra tekende ooit een bijna gelijkend huis. Jarenlang was dit een familie-verbindend vakantie verblijf op Ameland, waar genoeglijke vakantieweken zijn doorgebracht. Haar enthousiasme om in dit oude schooltje haar woon- en werkplek te kunnen hebben werd van alle kanten in de familie direct ondersteund. Adri kreeg meteen medewerking om het ‘Lutje Grut’ gebouw te verwerven en ook hielpen familieleden mee met verbouwen.  
Nu woont en werkt ze op deze heerlijke plek aan de schoollaan in Noordbroek,  waar meer dan 80 jaar kinderstemmen over het schoolpleintje echoden en kleuteronderwijs werd gegeven.  Het staat bij de oud inwoners bekend als een prettige ruimte en een heel fijne plek om op school te zitten. Kinderen, kleinkinderen en hele families hebben hier op gegaan. Tijdens de renovatie zijn veel mensen wezen kijken. Er werden prachtige verhalen verteld, zelfs iemand die toen als één van de eersten, hier op schooltje was geweest.
Ze heeft het verbouwd tot genoeglijk wonen en een inspirerend atelier. Aan de voorzijde kijk je uit op het mooie nieuwe MFC gebouw De Noordsuythoeve en achter haar een lommerrijke bosstrook. Een topplek om met cursisten buitenschilderdagen te houden. Lutje Grut zit sinds de opening in mooie vleugel van het gloednieuwe MFC gebouw Noordsuythoeve van Noordbroek.  Eddy Loonstra heeft voor de openingsceremonie een plezierige luister-CD gemaakt waarop Noordbroekster kinderen zingen. Regelmatig wordt het spaigelploatje gedraait in het programma ‘Twij deuntjes veur ain cent’ op radio Noord. Adri ontwierp hiervoor de CD-hoes, met door kinderen gemaakte tekeningen en aquarellen. Dit hangt nu als collage bij de trapopgang in het MFC gebouw.
Adri kocht in 2014 het oude schoolgebouwtje ‘Lutje Grut’ Opa Dijkstra tekende ooit een bijna gelijkend huis.

Van Gerardus Arbeider kregen we een vooroorlogs krantenknipsel.
Dat Noordbroek een uiterst nuttige Fröbelschool rijker was geworden,
die door breede kringen van dorpsbewoners op prijs gesteld moge worden.
“Het Nut” heeft hier weer bewezen dat het inderdaad een maatschappij is
tot ‘nut van ’t algemeen. Goed kleuteronderwijs komt àllen ten goede.
Het eenvoudige, modern ingerichte gebouwtje heeft een rustige plaats gekregen
ter zijde van de Hoofdstraat, is gemakkelijk voor de kleinen te bereiken
en kan volop lucht en zon ontvangen, zowel in de zaal als in de ‘zandbak’.


Karmozijn.
Adri werkt al jaren onder de creatief gekozen handelsnaam Atelier Karmozijn. Karmozijn is een schitterende sierplant met een geneeskrachtige werking. Haar hoogrode/purper kleurstof, ook wel magenta genoemd, wordt gebruikt in de verfwereld. De bessen worden gebruikt als natuurlijke kleurstof voor limonades, wijnen en conserven en als vulling op taart.
Bij Atelier Karmozijn verzorgd Adri, met succes, teken- en schilderlessen en onder haar creatieve leiding, hebben al vele cursisten genoten van leuke, maar vooral leerzame teken- en schildercursussen.
Ze geeft ook teken- en schilderlessen voor kinderen en jongeren. In tien afwisselende lessen leren de kinderen en cursisten werken met verschillende materialen en technieken, o.a. houtskool, pastelkrijt, acryl- en olieverf, linoprint. Ook maken zij kennis met het werk van beroemde kunstenaars en ervaren zij hoe het is om in een bepaalde stijl te werken. Naast de reguliere teken- schilderlessen organiseert Atelier Karmozijn ook workshops. Workshops voor een familiedag zijn een succes, waarbij tijdens een workshop een gezamenlijk schilderij wordt gemaakt.
Een schildermiddag met familie, samen iets doen, dat is familie met elkaar verbinden.

Portretschilderen.
Adri schildert graag op doek maar ook op paneel. Portretten doet ze het liefst op een paneel.

Prachtig is haar recente vader/zoon schilderij met een idee erachter, “de onderwerpen liggen heel dicht bij mezelf”.
Ook schildert ze graag in de techniek sfumato. Hierbij worden de omtrekken iets wazig gehouden. Deze techniek is door Leonardo da Vinci ontwikkeld.

Verbinden
Naast het schilderen van landschappen, vooral Groninger landschappen, kwelders en tekenen met houtskool doet Adri ook textiele werkvormen.
Haar laatste creatie is een prachtig werk genaamd ’verbinding’.

’Ik liep ’s morgens al heel vroeg in de natuur en zag de spinnenwebben en dacht; Ja dat is nu met elkaar verbonden en eigenlijk is alles met elkaar verbonden en zijn we met elkaar verbonden en is ons bestaan een gigantisch netwerk’.

Hobby’s
Ik luisterde met aandacht naar een kunstzinnig en levenslustig persoon Adri Wolters, die sociaal betrokken is en groot beminnaar en bewonderaar van cultuur en natuur. Ze houdt van wandelen in het landschap van het vlakke Groninger land zonder reliëf, eenvoudig, zonder teveel nadenken, de horizon tegemoet. Maar ze doet ook graag aan hardlopen en haar heerlijke liefhebberij is Yoga;
Ja, dan heb je de kern van het leven aardig te pakken en ben je voor je cursisten een niet te onderschatten energiebron.

Rienus Huis
06-25043902
rienus@makelaarhuis.nl