‘De kleurrijke molen’


Demonstraties, rondleidingen, exposities en andere activiteiten op 13 en 14 juni. Wilt u weten of er zoiets als ‘Groninger kleuren’ op molens bestaan? Zijn de kleuren op de Groninger molens louter ter decoratie, werden ze uit praktisch oogpunt toegepast of hadden molens te maken met wisselende smaak van eigenaars? Het Groninger Molenweekend biedt u de gelegenheid daar achter te komen.
Welke betekenis en is het meer dan alleen een sierraad? Wind en water als natuurlijke energie worden al heel lang als bron van energie gebruikt. Teveel water kan nog steeds met windkracht worden weggepompt. Zaterdag 13 juni en zondag 14 juni openen de molens in de omgeving hun deuren. Bij een aantal molens zijn dit weekend nog wat extra dingen te beleven.
In Noordbroek is koren en pelmolen de Noordstar zaterdag 13 juni open van 13.00-16.00u. Via de Hoofdstraat a/d molenlaan 3.
Fietstocht/wandeltocht langs de molen, expositie, rondleiding door de molen. Koffie en thee verkrijgbaar. Rondleidingen zijn gratis. 
Gratis kleurplaten van deze molen.
 
De Noordermolen is zondag 14 juni open van 11.00-16.00 u en bevindt zich aan de Hamrik 2 in Noordbroek.
Deze zal malen bij voldoende wind en er wordt veel verteld.
Gratis kleurplaat van deze molen.
 
Poldermolen De Dellen:
In Nieuw Scheemda is de molen zondag vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur open en bevindt zich aan de Pastorieweg te Nieuw Scheemda.
Malen bij voldoende wind en er is een gratis kleurplaat van deze molen.
 
De Westerse molen aan het Buiten Nieuwediep te Nieuw Scheemda is zondag 14 juni vanaf 11.00 uur tot 16.00 uur geopend.
De vorderingen aan de voormalige spoordijk en het aan te leggen fietspad zijn mee te maken.
Vanuit Noordbroek en Nieuw Scheemda; volg de borden met een wit vlak waarop de naam Westerse molen vermeld staat. In de wei grazen koeien en er is een gratis kleurplaat van deze molen.
Als het maar enigszins kan, dus bij voldoende wind, draaien de molens. Voor het volledige programma kunt u de website van het Groninger Molenhuis raadplegen: 
Het Groninger Molenweekend wordt gecoördineerd door het Groninger Molenhuis, een koepel voor de kleine 90 monumentale molens in de provincie Groningen. Op de-ze molens zijn vrijwilligers actief als vrijwillig molenaar of molengids, zij maken het mogelijk dat de molens draaien en toegankelijk zijn voor het publiek. Als dank voor hun inzet organiseert het Groninger Molenhuis ieder jaar voorafgaan-de aan het Groninger Molenweekend een avond voor de Vrijwilligers op de Molen.

Reactie toevoegen