Verhuizing Wethouder

Wethouder Veenstra (SP) is met haar gezin verhuisd naar Veendam. Voor het wethouderschap gelden de vereisten van artikel 10 van de Gemeentewet. Eén van deze vereisten is dat een wethouder ingezetene van de gemeente is, ook wel het woonplaatsvereiste genoemd. Het niet langer aan de vereisten voldoen, leidt tot ontslag van de wethouder.
De gemeenteraad kan van dit woonplaatsvereiste ontheffing verlenen, voor de duur van een jaar. De ontheffing kan, in bijzondere gevallen, telkens met een periode van maximaal een jaar, worden verlengd. Dit artikel is bedoeld wanneer iemand als wethouder wordt benoemd en nog moet verhuizen naar zijn of haar ‘nieuwe’ gemeente. Niet duidelijk was hoe dit is bij een wethouder die in een andere gemeente gaat wonen. Navraag bij de Vereniging Nederlandse Gemeen-te leert dat het wel kan. KM en PvdA stemden toch tegen, terwijl de rest van de fracties er geen moeite mee had.
Wethouder Veenstra heeft in haar brief benadrukt dat haar verhuizing naar Veendam geen enkele invloed heeft op haar voeling en binding met Menterwolde.

Reactie toevoegen