Voor de zomer definitief armoedebesluit

De raad beslist later definitief over het Armoedebesluit. Er ontbreekt nog het ‘kop’ document, met daarin o.a. de overeenkomst met Stichting Leergeld. Gemeenten mogen toegekende bedragen uit het Participatiefonds alleen uitkeren aan de aanvrager. Het risico daarbij is dat bijv. ouders de gelden anders gebruiken dan waarvoor is aangevraagd en daardoor contributies niet worden betaald. Kinderen worden dan alsnog de dupe als zij moeten afhaken bij sportverenigingen. ‘Stichting Leergeld’ keert wel rechtstreeks uit aan de verenigingen. Schriftelijk wordt bericht over de zgn. ‘Klijnsmagelden’. Nagezocht wordt of ‘oude’ aanvragers van een langdurigheidstoeslag/inkomenstoeslag dit steeds opnieuw moeten doen. Er wordt nauw samengewerkt met de gemeenten Hoogezand-Slochteren, maar het is wel lokaal beleid. Door de opgelegde bezuinigingen zouden ook gratis (school)zwemlessen vervallen. Namens SP, MG, VVD en PvdA dood dhr. Buffinga (SP) een motie aan, om dit toch wel te behouden voor de minder draagkrachtige gezinnen.
Doelgroep: Alle inwoners van Menterwolde met een in aanmerking te nemen inkomen dat niet meer bedraagt dan 110% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm als bedoeld in artikel 20 tot en met 24 Participatiewet met uitzondering van artikel 22a (kostendelersnorm) en een vermogen dat niet hoger is dan de vermogensgrenzen die zijn opgenomen in artikel 34 Participatiewet. Studenten die studiefinanciering ontvangen, komen niet in aanmerking voor een vergoeding.
Na de aanpassing van de wettelijk gestelde norm van 110% van het minimum loon hoefde er niet meer over te worden gestemd. Allen stemden er meer in.

Reactie toevoegen