Rapport angstcultuur zwak

Na het bestuderen van het rapport van GITP was de VVD verbijsterd. “In het rapport staan praktisch geen feiten en de paar feiten die er wel in staan zijn onjuist. “Zo wordt de gemeentesecretaris verantwoordelijk gemaakt voor de degradatie van MT-leden, echter dat was al ruim een half jaar voor zijn komst door voormalig secretaris Nieland geregeld. Ook wordt hij verantwoordelijk gemaakt voor problemen vanaf november 2011, maar toen trad de interim-secretaris aan en niet dhr vd Wal. Verder is het rapport gevuld met oncontroleerbare uitlatingen en ontbreken concrete feiten ter onderbouwing van de aantijgingen”, zeggen VVD-fractievoorzitter Mieke Bos en fractiegenoot Chris Ubels. “Cijfers worden sturend gepresenteerd: gepubliceerd is dat 60% van het personeel een angstcultuur zou ervaren, maar wie goed telt, ziet dat 24 van de 70 medewerkers (34%) melden iets van angstcultuur te weten, waarbij onduidelijk is of ze klagen over de secretaris of over andere collega’s.”
- De periode onder secretaris Nieland wordt gepresenteerd als een tijd die gericht was op continuïteit en stabiliteit. We weten dat dit niet juist is: het was een tijd van stilstand en achteruitgang. De raad heeft niet voor niets in 2013 meer dan €1 mln vrijgemaakt om de organisatie te moderniseren en het personeel nu wel opleidingsmogelijkheden te bieden. Voor vele personeels- leden was het de eerste kennismaking met beoordelingsgesprekken, die wa-ren in de organisatie praktisch onbekend.
- Bijna alle voor dhr. vd Wal ontlastende feiten zijn klein gemaakt. Zo zijn klachten over het gedrag van de ontslagen directeur niet benoemd en worden de lovende woorden van OR en MT (dat zijn 10 mensen) nauwelijks vermeld. We weten dat veel medewerkers het goed naar hun zin hadden. Wat is met die verhalen gebeurd?
- GITP en het college hebben de secretaris niet de mogelijkheid gegeven tot weerwoord. Hem is te verstaan gegeven dat hij beter eerst naar huis kon gaan, waarna hem de mogelijkheid werd geboden het rapport in te zien.
- De onderliggende gespreksverslagen zijn vernietigd, zodat een second opinion onmogelijk is.
- De gemeentesecretaris heeft in opdracht gehandeld van de raad en het college. Nu wordt hij verantwoordelijk gemaakt voor alles wat er maar fout zou kunnen zijn gegaan.
“We hebben een 20-tal vragen in voorbereiding, omdat wij wèl aan hoor en wederhoor doen. Onze definitieve conclusies zullen we dan ook pas trekken, wanneer we de reactie van het college binnen hebben.”

Reactie toevoegen