Een club voor slimme kinderen

In Menterwolde start na de zomervakantie een activiteiten- en ontmoetingsclub voor hoogbegaafde kinderen: de HB Club. Op 28 mei is er in “De Broeckhof” in Zuidbroek een informatieavond over hoogbegaafdheid en de club. 
HB Club Menterwolde, onderdeel van de Stichting HB Club, wordt geleid door Esther Bronsema, Marcella Oosterhof en Jacqueline Nederlof uit Zuidbroek. “Het doel van de club is om hoogbegaafde kinderen in de basisschoolleeftijd met elkaar in contact te brengen en hun onderzoekende geest te prikkelen. Dit doen we door middel van workshops. Deze worden begeleid door vrijwilligers maar worden gegeven door vakspecialisten en variëren van scheikunde en geschiedenis tot techniek en cultuur. Het idee is om de kinderen overal aan te laten snuffelen, waarna ze er thuis mee verder kunnen.”
“Het is een misvatting dat hoogbegaafde kinderen zich zelf wel redden. Ze hebben extra stimulans nodig om hun talenten tot bloei te laten komen. Er zijn basisscholen die hier oog voor hebben en hen verrijkingsmateriaal aanbieden of aan eigen projecten laten werken. Andere scholen weten zich geen raad met deze leerlingen, of hebben niet de tijd, kennis of financiële middelen om hen adequaat te begeleiden. De HB Club begeeft zich niet op het terrein van de scholen, maar wil de kinderen wel een intellectuele uitdaging bieden.”
Een ander aandachtspunt is het emotioneel welbevinden van hoogbegaafde kinderen. “Doordat ze hun leef- tijdsgenoten ver vooruit zijn, vinden ze in de klas vaak moeilijk aansluiting. Dat is lastig bij het aangaan van vriendschappen. Er zijn immers weinig kinderen die dezelfde gedachtesprongen maken als zij, of dezelfde interesses hebben. Dat kan frustrerend zijn. In het ergste geval voelt een hoogbegaafd kind zich buitengesloten of eenzaam. We hopen dat de HB Club ook in dat opzicht een verrijking zal zijn.”
 
De clubbijeenkomsten zijn in De Broeckhof te Zuidbroek op de zaterdagochtend. Bel voor aanmelding met Esther Bronsema tel. 06 37 42 02 59 of mail naar hbclubmenterwolde@gmail.com

Reactie toevoegen