Het goede doel

Een aantal weken geleden ontving ik een e-mail van Freerk Iden, eigenaar van bouwbedrijf Iden, met de vraag of ik wou deelnemen aan de zwerfvuilactie. Gelet op het feit, dat ik mij geweldig stoor aan het zwerfvuil in de bermen ben ik gelijk enthousiast. In gedachten ging ik terug in de tijd naar 25 jaar geleden.
Onder aanvoering van de jagersvereniging ging de 6e klas van de Amerikaschool in Noordbroek zwerfvuil zoeken. De kinderen werden door Kasper Prins en Roelof Wolters van de jagersvereniging verwelkomd in het koetshuis bij Mausel van Horst Hanselman. In mijn herinnering kregen de kinderen bij het knappend houtvuur eerst een beker warme chocolademelk aangeboden, waarna ze door de initiatiefnemers werden toegesproken. Mogelijk is het verhaal in de loop van de jaren door mijn romantische inslag iets mooier gemaakt, maar duidt mij dat niet euvel. Het is wel een getrouwe weergave van mijn sympathie voor het initiatief.
In een volgende e-mail geeft Freerk behalve nadere informatie tevens zijn motivatie aan voor zijn initiatief. Hij stelt, dat vrijwel iedereen in zijn omgeving wel iemand kent die lijdt aan kanker. Zijn aannemersbedrijf bestaat 30 jaar en hij wil dit vieren door relaties uit te nodigen voor deelname aan de zwerfvuilactie. Hij stelt verder, dat hij voor iedere deelnemer € 30,- wil doneren aan het KWF.
Dat hij het waarschijnlijk bij het rechte eind heeft wordt geïllustreerd door
de enthousiaste opkomst van ongeveer 40 deelnemers. In de uitnodiging geeft Freerk tevens aan, dat hij het niet nodig vindt om cadeaus in ontvangst te ne-men, maar wanneer men toch iets wil geven dan kan dat in de vorm van een financiële bijdrage voor het KWF. De deelnemers worden ’s morgens met koffie en cake ontvangen in het nieuwe multifunctioneel centrum in Noordbroek. De groep wordt na te zijn voorzien van veiligheidsvestjes en ander gereedschap in groepen ingedeeld. Vervolgens gaan wij op stap naar de aangewezen wegbermen. Op enthousiaste wijze lopen wij in teams door de bermen en sloten. Onvoorstelbaar wat wij uit de bermen en sloten oppikken. Het afvalmateriaal is wellicht afwisselend achteloos weggegooid, bewust gedumpt of van een aanhangwagen gewaaid. De buit van mijn team bedraagt een grote tandem aanhangwagen vol afval. Een aangetroffen big-back met waarschijnlijk asbest houdende platen laten wij onaangeroerd en wordt doorgegeven aan de vertegenwoordiger van de gemeente.
Na afloop wordt de actie gezamenlijk onder het genot van een stamppotbuffet afgesloten in de timmerfabriek van de firma Iden. De entourage geeft iets ontspannends en de sfeer van geurend hout prikkelt mijn reukepitheel. Thuis voel ik spierpijn van het constant bukken en het tegen de steile slootjes opklimmen. Toch overheerst het gevoel van voldoening. Wij hebben een aantal toegangswegen naar Noordbroek ontdaan van door onverlaten achtergelaten zwerfvuil. Verder hebben wij met deze actie in collectiviteit een bijdrage geleverd aan het KWF. Het getuigt van sociale betrokkenheid van de initiatiefne- mers. Bovendien illustreert de firma Iden met de actie een vitaliteit, welke vertrouwen geeft voor de toekomst.

Marten Prins