Werken in Duitsland

De Tweede Kamer heeft afgelopen dinsdag ingestemd met twee moties van het VVD-Kamerlid Karin Straus om het voor jongeren met een MBO-diploma gemakkelijker te maken in Duitsland te gaan werken. De VVD in Groningen is hier zeer tevreden mee: dit biedt kansen voor MBO-geschoolde jongeren in Groningen.
Straus wil dat MBO-opleidingen in de grensstreken standaard een Europees certificaat uitreiken bij hun diploma’s, zodat afgestudeerden een internationaal geldig bewijs van hun kennis kunnen laten zien. De verstrekking van het Europees certificaat is al sinds 2005 mogelijk, maar volgens Straus gebeurt dat nog veel te weinig. Op termijn wil Straus dat minister Bussemaker van Onderwijs in gesprek gaat met de collega’s van de Duitse deelstaten, om ervoor te zorgen dat de Nederlandse diploma’s ook bij de oosterburen erkend worden.
Fractievoorzitter Mirjam Wulfse van de VVD in Groningen is lid van de denktank Groningen/Duitsland. Dit overlegorgaan wil grensoverschrijdend werken bevorderen. Via bestuurlijke en maatschappelijke kanalen zet de denktank alles in het werk om kansen te benutten en barrières te slechten. Wulfse is dan ook erg blij met de aangenomen moties: “Duitse werkgevers weten vaak niet hoe ze een Nederlands MBO-diploma op waarde moeten schatten, waardoor Nederlandse sollicitanten met een dergelijk diploma vaak buiten de boot vallen. Ik ben dan ook zeer tevreden dat de landelijke VVD opkomt voor deze groep en dit probleem tegengaat.”
De VVD zal in gesprek gaan met de MBO-instellingen in Groningen om het bereikte resultaat vorm te geven.

Reactie toevoegen