Introductie financiële kadernota

Nieuw instrument gemeenteraad bij de begrotingsvoorbereiding. Het college van Menterwolde heeft 31 maart jl. voor het eerst een financiële Kadernota aangeboden aan de gemeenteraad. De kadernota is voor Menterwolde een nieuw instrument, bedoeld om de raad in een vroegtijdig stadium te betrekken bij de begrotingsvoorbereiding.

Portefeuillehouder Financiën, Lian Veenstra: “Het zijn financieel zeer lastige tijden, niet alleen voor Menterwolde maar voor alle gemeenten. Dan kun je er als college voor kiezen om in het najaar met een dichtgetimmerde begroting te komen. Dat is niet hoe wij als college met de gemeenteraad om willen gaan. Als de mogelijke keuzes zo fundamenteel moeten worden dat het gaat om het wel of niet in stand houden van voorzieningen, het verhogen van belastingen of het afstoten van taken dan moet je dat in samenspraak doen met de Raad. Uiteindelijk zijn zij het die de kaders stellen voor het college en de beslissingsbevoegdheid hebben over het budget.”

De grote financiële uitdaging wordt veroorzaakt door het ontbreken van reserveringen voor loon – en prijsstijgingen, voor vervangingen en onderhoud aan wegen en gebouwen. Het college heeft er eind vorig jaar voor gekozen om daar nu wel reserveringen voor in te stellen en zo ook te komen tot een begroting die niet alleen sluitend is maar ook blijk geeft van financiële soliditeit en betrouwbaarheid. Daarnaast stellen de grote financiële kortingen vanuit het Rijk op de (nieuwe) zorgtaken de gemeenten ook voor forse uitdagingen.

Veenstra: “We hebben als college nu een financiële en beleidsinhoudelijke verkenning gemaakt om alles wat er op ons pad ligt en mogelijk nog komt in kaart te brengen. Aan de hand van deze Kadernota willen we met de Raad de discussie aan over die te maken lastige financiële keuzes. Als Raad en college moeten we in tijden van financiële krapte niet tegenover elkaar staan maar juist een bondgenoot zijn van elkaar in het belang van de Menterwolmer bevolking.”

Reactie toevoegen