Dorpshuis; de spil van de gemeente

bezorgdheid over toekomst beheerders en gebruikers De Menterne. De Menterne is niet weg te denken in Muntendam. Vele inwoners van Menterwolde maken elke week dankbaar gebruik van de gastvrijheid van beheerdersechtpaar Harry en Harma Haan: al 13 jaar lang. Verenigingen en groeperingen uit Menterwolde zijn graag te gast voor veelzijdige culturele en sportieve activiteiten. Harry en Harma streven ernaar om vooral ook een gezellige ontmoetingsplek te zijn voor de bewoners, verenigingen, clubs van Muntendam en omgeving. Door het wegvallen van grote vaste gebruikers lopen de beheerders veel inkomsten mis.

De fractie PvdA, Gosse Huizinga en Anja van Duren hebben hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college. “Ze moeten het dorpshuis toch op een fatsoenlijke manier kunnen runnen. We willen heel graag dat er ook nagedacht wordt over wat ze allemaal aan inkomsten mislopen en hoe hiermee om te gaan. Denk aan het blaaskapellenconcours, muziekschool en -verenigingen, maar ook de peuterspeelzaal en de bibliotheek zijn inmiddels verdwenen uit het dorpshuis”, laat Anja van Duren weten. “Nu wordt dit momenteel gedeeltelijk ingevuld door de de Vrijwilligerscentrale en het Sociaal team, maar blijven deze in De Menterne?” Harry Haan laat weten dat hij de huur voor verenigingen en kleine clubs drastisch moet verhogen wil hij alles nog op kunnen brengen. Het beheerdersechtpaar wordt al jaren aan het lijntje gehouden. Er komt maar steeds geen duidelijkheid van de gemeente. 
Kor Beishuizen heeft namens de DRM door middel van een brief aan wethouder Lian Veenstra, met dorpshuizen in haar portefeuille, zijn bezorgdheid ge-uit. Ook de DRM hoorde in de wandelgangen allerlei geluiden m.b.t. dorpshuis De Menterne. “Dit veroorzaakt veel ruis, dusdanig veel ruis dat we ons geroepen voelen onze bezorgdheid daarover uit te spreken”, aldus Kor Beishuizen. “Zaken, die wanneer deze op waarheid berusten, afbreuk doen aan de gemoedsrust van de pachter en diens echtgenote. In de afgelopen gebruikersbijeenkomst werd uitgesproken dat men zeer te spreken was over deze mensen. 
Het dorpshuis functioneert naar ieders tevredenheid, wat grotendeels op het conto van het personeel is toe te schrijven. Er heerst onzekerheid over bijvoorbeeld hoe het verder moet met het dorpshuis en of er nog wel bestaansrecht is. De kans is groot dat, wanneer de onzekerheden aanhouden, dit kan omslaan in frustratie bij de betrokken partijen. We kunnen niet in lengte van dagen verwachten dat personen de flexibiliteit kunnen opbrengen alles over zich heen te laten komen. Op een gegeven moment loop je de kans dat het zowel overslaat naar het personeel als de gebruikers, wat de sfeer zeker niet ten goede zal komen. Een goed functionerend dorpshuis moeten we koesteren en niet ten onder laten gaan. De gemeente kan hier zeer zeker aan bijdragen door voorwaarden te scheppen waar een ieder zich in kan vinden.”
Het dorpshuis is de spil van het dorp; hierdoor wordt de leefbaarheid en samenhang van een dorp in stand gehouden. De gemeente zal in de loop van de- ze week reageren richting het echtpaar Haan. Het is te hopen dat er nu zo snel mogelijk duidelijkheid komt richting het beheerdersechtpaar en natuurlijk ook naar de gebruikers.

Reactie toevoegen