Gevolgen aardbevingen

Vereniging Groninger Dorpen organiseert dit voorjaar, voor de derde keer, een serie dorpsbezoeken. In het uitgebreid akkoord met minister Kamp is bepaald dat zowel Hoogezand/Sappemeer als Menterwolde tegenwoordig ook als gemeenten met aardbevingsproblematiek aangemerkt worden. Van de ene kant is dit positief omdat men bij schade dit bij de daartoe bevoegde instantie kan claimen, maar van de andere kant hadden we liever dat het aan ons voorbij was gegaan.
Er zijn delen van de gemeente die buiten de regelingen vallen, dus niet de gehele gemeente valt binnen het gebied. Op de avonden wordt dorpsbewoners de gelegenheid gegeven om onderling en met de betrokken organisaties, die betrokken zijn bij de gaswinning en de aardbevingsproblematiek, op een laagdrempelige manier ervaringen en informatie uit te wisselen.
Wat in het programma vooral aan bod zal komen is de recentelijke ontwikkelingen en de diverse oplossingen die inmiddels geboden worden. Welke initiatieven zijn er reeds genomen en door welke organisatie? Wat hebben dorpen en hun bewoners daaraan? Kortom, wat leveren de initiatieven op aan nieuwe perspectieven ten aanzien van de leefbaarheid. Er zullen vertegenwoordigers aanwezig zijn van Centrum Veilig Wonen, de Dialoogtafel en de NAM. Inhoudelijke bijdrage van de NAM zal zijn: nieuwe ontwikkelingen op het gebied van gaswinning, schadeafhandeling, preventieve maatregelen en het NAM leefbaarheidsfonds.
Er waren reeds 5 avonden gepland, voordat bekend was dat het aantal gemeenten met de problematiek van 9 naar 11 zou worden verhoogd. Toch wil Groninger Dorpen de bewoners van de twee nieuwe gemeenten uitnodigen deel te nemen. Het dichtste bij voor Menterwolde is de bijeenkomst in Froombosch. op dinsdag 24 maart.
Voor verdere informatie kunt u terecht op: www.groningerdorpen.nl/aardbevingen/dorpenronde.

Namens DorpsRaadMuntendam (DRM)
Kor Beishuizen

Reactie toevoegen