Gemeenteraden verkennen de toekomst

Vorige week woensdagavond vond er een eerste gezamenlijke bijeenkomst plaats van de gemeenteraden van Menterwolde, Hoogezand-Sappemeer en Slochteren. Een avond die stond in het teken van kennismaken en verwachtingen uitspreken. 
De opening van de avond gebeurde door onze burgemeester van Zuijlen in MFC Noord-Suythoeve te Noordbroek. Het mooie dorp Noordbroek dat tot 1965 zelfstandig was en toen in 1990 samen met Zuidbroek opging in de gemeente Oosterbroek. Nu maakt het dorp deel uit van Menterwolde en zo wordt de volgende herindeling in 2018 alweer de derde. “Vanavond is niet alleen een startbijeenkomst, maar ook een afsluiting van een vorige periode. Wij zijn voor de eerste keer met alle raadsleden bij elkaar van de nu nog drie gemeenten. We kunnen nu gaan kijken wat wij willen als drie gemeenten”, aldus burgemeester van Zuijlen. 
Vervolgens licht de gemeentesecretaris van Hoogezand-Sappemeer het opgemaakte startdocument Gemeentelijke herindeling HSSM toe. Er ligt een grote uitdaging die niet gemakkelijk zal zijn gezien de problematiek van ons gebied. Maar hij geeft aan dat er ook zeker kansen zijn. Zo kan de nieuwe gemeente de decentralisatie van zorgtaken etc. beter uitvoeren met zeker 62.000 inwoners. De nieuwe gemeente heeft ook diverse mooie bedrijfsterreinen die beter benut kunnen worden. Zeker omdat de gemeente ligt aan de A7, de N33, het Winschoterdiep en ook nog voorzien is van een spoorweg. Bijv. de kansen die het Duitse achterland biedt worden nog lang niet benut. Zou dit wel gebeuren dan kan dit positief uitwerken op de werkgelegenheid. Dienstverlening aan de burgers moet wel dichtbij blijven, denk hierbij aan sociale teams en het beheer van openbare ruimten. Kortom naast de op hen afkomende problemen zien de gemeenten ook zeer zeker positieve kanten aan de herindeling. Onder luid applaus stemden de aanwezigen in met het document dat uitspreekt het fusie traject in te gaan.
Hierna sneden de drie burgemeesters de enorme taart aan met daarop een plaatje van de nieuwe gemeente.

Reactie toevoegen