Extern onderzoek naar sfeer onder ambtenaren

Gisteravond is er tijdens een wel wat wanordelijk verlopen raadsvergadering besloten dat er een extern onderzoek zal komen naar de sfeer op ons gemeentehuis. Het onderzoek moet worden gedaan volgens de raad door een onafhankelijk deskundig vertrouwenspersoon of commissie. Personeelsleden kunnen hier vrijuit spreken en daarna moeten ze stil zijn en moet de lucht geklaard zijn.

Matty Siersema heeft, namens Kritisch Menterwolde het woord.

Nu zijn er signalen, maar is er geen bewijs. Raadsleden zullen zich gedurende het onderzoek, dat z.s.m. zal worden ingezet, niet meer uitlaten over de delicate kwestie.
Gisteravond was dat wel anders. Vooral Matty Siersema van Kritisch Menterwolde reageerde zeer fel op de aantijgingen die het college in reactie op een artikel in het Dagblad van het Noorden over de vermeende angstcultuur schriftelijk deed. “De aanval lijkt de beste verdediging van het gemeentebestuur”. Hierop las zij een brief voor met vele aantijgingen waarin zij ook namen noemde. Dit ging Vincent Buffinga van SP te ver en hij vond dat er zo een streep werd overschreden. “Dit lijkt een tribunaal. Als dit zo doorgaat gaan wij naar de gang.” De heer Ploeger (ook KM) vroeg zich vervolgens af waarom in de brief van de gemeente dan wel namen genoemd mogen worden. Matty Siersema: “ ledereen weet dat ik wel een half jaar wakker heb gelegen over hoe het  er hier aan toe ging. Maar ik kreeg geen gehoor!” Nadat zij zich niet zo positief heeft uitgelaten over de Ondernemingsraad schiet burgemeester van Zuijlen uit zijn slof. “Dit pik ik niet. Kom niet aan mijn mensen. Bent u gek geworden?” Hierop lopen de fracties van MG, SP en CDA de raadszaal uit. De burgemeester biedt later zijn excuses aan voor deze opmerking. Wijselijk leest Matty niet haar hele brief meer voor. Aan het eind laat ook dhr. Krijgsheld (GL) zich krachtig uit: Wat wij nu willen is waarheidsvinding!
Het onderzoek komt er gelukkig, maar omdat het is gegaan via artikel 160 van de gemeentewet geeft B &W de opdracht hiertoe en ontvangt dus ook als eerste de rapporten. Hiermee is het onderzoek enigszins ontkracht. 5 Raadsleden wilden daarom (PvdA, GL, PvdA) een onderzoek volgens art. 155, waarbij ook de leden van B&W en (ex-)medewerkers en ambtenaren onder ede gehoord kunnen worden. Dit ging de overige 8 raadsleden te ver.
Zowel de brief van het gemeentebestuur als die van Kritisch Menterwolde kunt u lezen op www.menterinfo.nl

Reactie toevoegen