Winkler Prins Veendam 150 jaar!

Het lijkt misschien ver weg, maar in oktober 2016 viert Winkler Prins feest. Het is dan 150 jaar geleden dat op initiatief van Anthony Winkler Prins, de gemeente Veendam in 1866 als eerste plattelandsgemeente de deuren van de Hogere Burgerschool opende. De huidige Winkler Prins is ontstaan door meerdere fusies met andere scholen in Veendam. Winkler Prins, de school als cultureel erfgoed, eigentijds en toekomstgericht, is diep geworteld in De Veenkoloniën.
Feestweek
In de week van 10 tot en met 15 oktober 2016 wordt het 150-jarig bestaan gevierd. Achter de schermen heeft een stuurgroep zich het afgelopen jaar brainstormend beziggehouden met de basisplannen voor het jubileum. Een feest voor Veendam en regio, voor leerlingen, voor medewerkers, met als hoogtepunt een groots opgezette reünie voor oud-leerlingen, oud-medewerkers en andere betrokkenen op zaterdag 15 oktober 2016. De week start met een fees- telijke opening op maandag 10 oktober 2016.
 
Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor de medewerkers, afgelopen maandag 4 januari, gaf Jan Nijborg een presentatie van de globale plannen die er liggen. Jan Nijborg is lid van de centrale directie en lid van het dagelijks bestuur van de stuurgroep WP150. De plannen zullen de komende maanden verder uitgewerkt worden en dat daarbij de hulp van veel medewerkers, leerlingen en vrijwilligers onontbeerlijk is, moge duidelijk zijn. 
 
Website WP150.nl
In februari 2015 gaat de website WP150.nl de lucht in. Vanaf dat moment zullen regelmatig updates geplaatst worden over de plannen rondom het jubileum. Geïnteresseerden in de reünie kunnen dan al een vooraanmelding doen. De definitieve inschrijving wordt in januari 2016 geopend.
 
Reünie 15-10-2016: feest der herkenning
Tijdens het 125-jarig bestaan van de school kwamen bijna 2.000 oud-leerlingen en medewerkers de reünie bezoeken. Een waar feest der herkenning! 
De stuurgroep houdt rekening met minstens net zo veel reünisten in 2016 als toen. Hoort zegt het voort. Gebruik hiervoor de sociale media. 
In februari zal ook de facebookpagina van WP150 geactiveerd worden: like, share and meet!
 
Compilatie 150 jaar Winkler Prins Veendam
 
2016 wordt hét jubileumjaar voor 150 jaar Winkler Prins, openbare school voor voorgezet onderwijs in Veendam
In de compilatie van 150 jaar Winkler Prins zijn allerlei facetten opgenomen die hebben bijgedragen aan de huidige Winkler Prins; een school waarbij vanaf het begin alles wordt ingezet om talenten van leerlingen te laten ontwikkelen en om jonge mensen de kans te geven om uit te blinken tijdens maar ook na het beëindigen van de opleiding;
  • Anthony Winkler Prins, de initiatiefnemer en oprichter van de school
  • het Glas-in-Lood raam van de voormalige HBS en het huidige Veenkoloniaal Museum
  • bijdragen van leerlingen, docenten, kunstenaars zoals het standbeeld voor Anthony Winkler Prins, gedenkboeken, jaarboeken, jubileumuitgaven, het logo;  
  • maar bovenal (letterlijk en figuurlijk) de leerlingen van vroeger en nu, in de kleuren van hun logo, hun school; Winkler Prins
In 1911 krijgt de toenmalige HBS een onderkomen, het huidige Veenkoloniaal Museum, ontworpen door rijksbouwmeester J.A. Vrijman. Het glas-in-lood-raam in het statige trappenhuis, werd ontworpen door Femina Schilt- Geesink en gemaakt door haar echtge- noot Johan Schilt. 
Dit raam  heeft een onuitwisbare indruk gemaakt op alle leerlingen die de school tot 1987 hebben bezocht. Een onderdeel van dit werk vormt de samenhang voor de compilatie. De verbinding van 150 jaar geleden met nu.
De oorspronkelijke kleuren beïnvloeden de beelden die in de loop van de 150 jaren de ontwikkeling van Winkler Prins weergeven. Met de huidige digitale techniek ontstaat een werk dat is opgebouwd met moderne materialen; digitale print, acrylaat, aluminium.
 
Meer informatie over het werk COMPILATIE 150 jaar Winkler Prins, de achtergronden en de maker vindt u op www.annakramerkunst.nl of via 

Reactie toevoegen