Mus vooraan bij vogeltelling

Bij de Nationale Tuinvogeltelling is de huismus net als in voorgaande jaren wederom de grote winnaar. Het vogeltje werd ook deze keer weer het vaakst gesignaleerd in de Nederlandse tuinen.
Zo’n 45.000 mensen telden zaterdag 
17 en zondag 18 januari in 35.000 tuinen ruim 775.000 vogels. Door het zachte winterweer is er een recordaantal tjif-tjaffen geturfd, zo meldt Vogelbescherming Nederland, maar dit wist de huis- mus niet van de zege te weerhouden.
De huismus behoudt zijn eerste plaats omdat die vogel in grote groepen leeft. De koolmees behaalde de tweede plaats, gevolgd door de merel. De spreeuw deed het minder: die vogel eindigde dit jaar nipt op de tiende plaats. De laatste dertig jaar is het aantal spreeuwen met 60 procent afgenomen. Tjiftjaffen zakken bij kouder weer af naar het zuiden van Europa, maar uit de telling blijkt dat een groot deel dit jaar de zeer zachte winter in de Nederlandse tuinen doorbrengt.
 
APP
De organisatoren vroegen de vogelliefhebbers een half uur lang bij te houden hoeveel vogels er rond vlogen. De bevindingen konden ook dit jaar weer worden doorgegeven via tuinvogeltelling.nl. Wie weinig verstand heeft van vogels, kon de hulp inschakelen van de gratis app ‘Tuinvogels’. 
Hier staan de verschillende soorten tuinvogels omschre-ven, met afbeelding en geluid.

Reactie toevoegen