Handen af van onze vrijheid

Je suis Charlie: wereld rouwt om doden Charlie Hebdo en behoud van vrijheid van meningsuiting. In de hele wereld werden afgelopen donderdag 8 januari herdenkingen en protesten gehouden. Wereldwijd werd er door duizenden stilgestaan bij de terreuraanslag op medewerkers van het Franse weekblad Charlie Hebdo, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen. 
Tientallen Nederlandse gemeenten stonden donderdagavond vanaf 18.00 uur samen met hun inwoners stil bij de aanslag van woensdag op het Franse satirische weekblad.
Burgemeester Eduard van Zuijlen had een oproep gedaan aan de inwoners van de gemeente Menterwolde om zich aan te sluiten bij de bijeenkomst in de stad Groningen. Samen met dertien andere burgemeesters uit de provincie Groningen toonde hij zich daarmee solidair met de slachtoffers van de terreurdaad in Parijs.
 
“Het was een emotionele bijeenkomst”, laat Van Zuijlen weten. Het meest indrukwekkende moment, vond ik, toen de Franse Consul Honorair Anne-Christine Dreue een paar woorden sprak tot de aanwezigen. “Ik heb drie woorden voor u: Liberté; egalité; fraternité (Vrijheid; Gelijkheid en Broederschap), zei Dreue met gebroken stem. “De rillingen liepen over mijn rug”, aldus Van Zuijlen.
 
Ongeveer 2500 Groningers demonstreerden donderdagavond voor het vrije woord. 
Op de Grote Markt spraken onder andere burgemeester Peter den Oudsten, hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden Pieter Sijpersma en de honorair consul van Frankrijk in Noord-Nederland Anne Christine Dreue. Ook bij de gemeentehuizen in Winschoten en Oude Pekela waren demonstraties. 
 
Je moet in het leven kunnen kiezen en je idealen kunnen verdedigen. Uiting van verdriet, woede en ongeloof. Je wilt iets doen; Het is goed om je stem te laten horen. Haat en geweld mogen het niet kunnen winnen van respect en verdraagzaamheid.

Reactie toevoegen