Politie waarschuwt tegen inbrekers

Noord-Nederland - De politie in de Eenheid Noord-Nederland constateert rond de feestdagen een stijging van het aantal woninginbraken. De tijd waarin het vroeg donker is en veel mensen niet thuis zijn, is erg verleidelijk voor inbrekers. De afgelopen jaren vonden op de decemberfeestdagen in Friesland, Groningen en Drenthe meer woninginbraken dan normaal plaats. In 2013 sprongen de kerstdagen eruit, en in 2012 Oud & Nieuw. De kans om slachtoffer van een woninginbraak te worden is hoger dan op een gewone winterdag. Doordat veel mensen bij elkaar de feestdagen vieren en vaker langere tijd van huis weg zijn, is het kennelijk voor inbrekers gemakkelijk om hun slag te slaan.
 
Wat kunt u er zelf aan doen?
De politie adviseert om veel licht in en rond het huis te gebruiken. Zoals goede buitenverlichting, die automatisch aan gaat als het donker wordt, eventueel met een bewegingsmelder. Het is ook belangrijk dat het lijkt alsof er iemand thuis is, bijvoorbeeld door binnen één of meer lampen te laten branden op een tijdschakelaar. Ook goed hang- en sluitwerk en afspraken met de buren om het huis in de gaten te houden bij afwezigheid, houden inbrekers weg. Door zelf preventiemaatregelen te nemen heeft u tot 90% minder kans op woninginbraak. Op www.politie.nl zijn tips te vinden over het voorkomen van een inbraak.
 
Bel 112 bij verdachte situatie
De kans dat woninginbrekers gepakt kunnen worden, neemt toe als u 112 belt wanneer u verdachte zaken ziet. Uiteraard als het gaat om een inbraak, maar ook een verdachte auto in de straat, een persoon die op de uitkijk lijkt te staan is de moeite van het melden waard. 80 Procent van de woninginbraken wordt opgelost door de oplettendheid van burgers. Het voorkomen en oplossen van woninginbraken heeft bij de politie de hoogste prioriteit. Daarom houdt de politie extra surveillances en zet extra opsporingspersoneel in. Ook zijn er allerlei preventieacties samen met de gemeenten. Daarnaast organiseert de politie regelmatig workshops over het herkennen en melden van verdacht gedrag.

Reactie toevoegen