Veenkoloniaal Museum Veendam 75 jaar.

Dit jaar namelijk 15 december 2014 bestaat het Veenkoloniaal Museum 75 jaar. Een stuk kennis om u tegen te zeggen in 75 jaar verwoord.
Veendam heeft een rijke scheepvaart geschiedenis. Dit is nog duidelijk merkbaar aan het Oosterdiep. Daar staan nog vele kapiteinswoningen en prachtige landhuizen die daar direct verband mee houden. Achter de Ned. Hervormde . Kerk ligt een begraafplaats met een stuk historie.Een apart gedeelte is gereserveerd voor zeemansgraven.
Bekende namen zijn de Gebroeders Hazewinkel,Jonker,Dik etc.. Zij voeren wereldwijd over onze oceanen met Galjoot, Kof of Schoener.
Op de site van het Veenkoloniaal Museum is aandacht besteed aan de graven.
Het Museum omvat een rijke collectie helemaal gericht op deze regio.Veendam en omgeving uit het veen ontstaan word hier prachtig verwoord.
Ook de Veenlustzaal c.q. Bioscoop laat interessant films zien die herinneren aan het verleden. Mede door de scheepvaart is Veendam groot geworden.Er ontstond veel industrie, bekende namen Duintjer Wilkens Meihuizen AVEBE. Strokarton tec.. Veel hout werd er vervoerd naar het buitenland . Eerst alleen over onze binnenvaart en later ook op de grote vaart met name de Oostzee..Havenplaatsen als Riga werden aangedaan.In het museum is nog en aparte Rigazaal te vinden.Maar om het even bij het Veenkoloniaal Museum te houden.Waar het ooit begon 75 jaar geleden was in de Kerkstraat in Veendam.Boven het politiebureau tegenover de zaak van Hensen werd de collectie ondergebracht in de oudheidkamer.Het behelsde een maritieme collectie en een landbouwcollectie.In de jaren 1960,zeventig herinner ik mij als ik op de MULO een uurtje over had ik regelmatig even een kijkje nam in het Museum in de Kerkstraat .Het was maar een beperkte ruimte maar genoeg om wat kennis op te doen.
In het jaar 1992 verhuisde het Museum naar de voormalige HBS.Deze HBS en de Zeevaartschool zijn gesticht door Anthony Winkler Prins. Hj was dominee,dichter in Veendam en hij heeft Veendam getrakteerd op allerlei mooie ontwikkelingen.Ik kom nog even terug op de begraafplaats in Veendam achter de Nederlands Hervormde Kerk. Hier ligt ook het kolossale graf van Anthony Winkler Prins. In het jaar 2005 vond er door toedoen van onze voormalige directrice Petra Maters een herbegrafenis plaats. In overleg met de nazaten van Anthony werd er besloten om Antony weer naar Veendam te halen.Een heel gebeuren in zeer plechtige stijl.
Men vind in het Museum de ontwikkelingen die Veendam groot gemaakt hebben. O.a. het strokarton gebeuren, aardappelmeel(AVEBE). industrie (DWM,Duintjer,Wilkens Meihuizen. etc.)
Ik mocht willen dat dit unieke museum in de regio na 75 jaar nog bestaat.Dit kan alleen maar wanneer mensen massaal het Museum bezoeken en steunen.
Af en toe vinden er wisseltentoonstellingen plaats over talrijke interessante onderwerpen die met deze regio te maken hebben.Des te meer redenen om af en toe eens rond te kijken wat er op het programma staat. De museumwinkel toont een verscheidenheid aan boeken, cadeauartikelen en natuurlijk VVV bonnen. Ook het VVV is momenteel gevestigd in de vestiging.Er is veel variatie voor allerlei leeftijden.Van Prehistorie tot een ouderwetse kruidenierswinkel. De Ebenhaezer(oud binnenvaartschip) ligt op de binneplaats van het museum, de Scholtenskamer, oude landbouwwerktuigen. De hele geschiedenis van het aardappelmeel en de industrie in Veendam. Alles is aanwezig.Wat heeft Veendam en omgeving groot gemaakt. Dit kunt u alles zien in het Veenkoloniaal Museum.
Reactie van veel bezoekers is: Dit hadden we nooit verwacht!!!
Dus.......

Ineke Zweep

Reactie toevoegen