Tijdelijke contracten Wedeka

Op 1 Januari 2015 treed de participatie wet in werking. In de gemeente Menterwolde zijn 18 mensen werkzaam bij het WSW bedrijf WEDEKA die een tijdelijk contract hebben, en in het kader van de participatiewet krijgen deze mensen na 1 Januari geen nieuw contract meer. Het gevolg is dat deze groep mensen geen werk meer heeft ,en geen zinvolle dagbesteding meer heeft en op deze manier geen bijdrage meer leveren aan de maatschappij. De participatiewet is er juist op gericht om mensen mee te laten doen in de maatschappij. Omdat er in onze regio voor deze groep mensen weinig uitzicht is op een reguliere baan, houd dat in de meeste gevallen in dat deze mensen met een WWB uitkering thuis komen te zitten.
Ook levert het gemeenten geen financiële voordelen op wanneer deze tijdelijke contracten niet verlengd worden. De kosten die de gemeente zal moeten bijdragen in het WSW bedrijf vallen aanzienlijk lager uit dan de kosten van een WWB uitkering voor de groep mensen.
De fracties van de SP en Menterwolde Gewoon in Menterwolde maken zich ernstige zorgen over deze kwetsbare groep mensen, en we zullen in de raadsvergadering van 11-12-2014 een motie indienen die het college oproept om met WEDEKA in gesprek te gaan en de tijdelijke contracten om te zetten in een vast dienstverband per 1-1-2015. Wellicht zullen er ook andere partijen zijn in de raad van de gemeente Menterwolde die deze motie zullen steunen.
Afgelopen weken is er in diverse media verschenen dat WEDEKA wel mogelijkheden ziet voor deze groep mensen door ze een vast dienstverband aan te bieden.

Reactie toevoegen