Protestlaid over ‘Windmeulens’

Bé Schmaal uit Meeden heeft een protestlied over ‘Windmeulens’ geschreven. Schmaal wil het lied gebruiken om breed aandacht te vestigen omdat Meeden bedreigt wordt door een windmolenpark. Het lied is ook al opgepikt door de media; het is 29 oktober jl. gedraaid bij RTV Noord in het programma ‘Twij Deuntjes veur ain Cent’ van Henk Scholte.
Bé (56) is fysiotherapeut en eigenaar van Gezondheidscentrum Provitaal in Meeden. Muziek is een grote hobby van hem. Sinds 2007 is hij, vrijwel dagelijks, gitaar gaan spelen om het toch nog een beetje onder de knie te krijgen. Al snel ontwikkelde zich de interesse om liedjes in het Gronings te schrijven. “De onderwerpen van die liedjes komen vaak vanuit zaken die me vanuit mijn werk, maatschappijbeeld en privéleven erg bezighouden. Een goede vriend concludeerde terecht dat ik de liedjes gebruik om zaken van me af te schrijven c.q. te verwerken. Voor mij werkt dat inderdaad vaak zo”, vertelt Bé. “Kort geleden ben ik begonnen om een selectie van mijn liedjes op te nemen in de studio van Alex Staal in Veendam. Het eerste nummer, waar we samen werk van hebben gemaakt was vanwege de actualiteit, hoewel ik het al meer dan een jaar geleden heb geschreven; ‘Windmeulens’. Met inbreng van Alex op elektrische gitaren, basgitaar en Hammondorgel en drummer Dik Pomp (o.a. Melrose) is het lied tot stand gekomen.
“Meeden wordt bedreigd door een windmolenpark op 1.000 meter van het dorp met meer dan 30 molens met een ashoogte van 160 meter. Wonend aan de kant van Meeden waar het windmolenpark gepland is was ik eerst vooral betrokken vanuit de gedachte, “not in my backyard”. Echter door zoveel mogelijk te lezen wat er aan informatie in de media voorbij komt steeg bij mij de verontwaardiging over de handelswijze van de overheden en financieel belanghebbende partijen meer en meer. 
Windenergie gaat ons niet brengen wat de overheid ons voorspiegelt. Het rendement is schrikbarend laag en er gaat met de plaatsing onverantwoord veel gemeenschapsgeld gemoeid.” Boosheid is er bij Bé Schmaal over het feit dat de landelijke regering een noodwet misbruikt om alle burger, 
plaatselijke en provinciale inmenging te voorkomen. “De arrogantie ten top denkt men het allemaal beter te weten dan de domme (dom gehouden) onderdanen. En dat allemaal om een Europese afspraak en een achterhaald energieakkoord ten uitvoer te brengen. Koste wat het koste.
 

Reactie toevoegen