Keuze voor de zorgverzekeraar

Het is misschien niet het eerste wat u zult doen, de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering doorlezen. Toch staan hierin zaken beschreven die grote gevolgen hebben voor de keuzevrijheid van de zorg. Zo hebben alle grote verzekeraars beperkingen opgelegd in de vergoeding van geneesmiddelen.
Per januari 2015 worden deze regels nog verder aangescherpt. Wilt u een ander middel dan uw zorgverzekering heeft aangewezen dan wordt deze wellicht niet vergoed. Zij vergoeden alleen de laagste prijs voor het geneesmiddel of wijzen een bepaald voorkeursmerk aan. De apotheek dient zich hier aan te houden. De zorgverzekering koopt deze zorg voor u in en u bent zelf verantwoordelijk voor de keuze die u hierin maakt.
In 2015 staan belangrijke veranderingen op stapel omtrent de vergoeding van diabetes hulpmiddelen. Een aantal zorgverzekeraars kiest voor een landelijke aanbesteding en weer andere kiezen voor het verlagen van de vergoedingsprijs. In beide gevallen zal het ertoe leiden dat de diabetespatiënt mogelijk moet overstappen naar een andere glucosemeter. Voor Menzis en Achmea verzekerden geldt dat zij volgend jaar voor diabetes hulpmiddelen via de apotheek, recht houden op rechtstreekse vergoeding. Voor VGZ verzekerden is rechtstreekse vergoeding via de apotheek niet meer mogelijk.
Op het gebied van incontinentiemateriaal is de vergoeding in 2014 verandert naar een dagprijsvergoeding. De apotheek treedt daarom altijd in overleg met de cliënt over het dagelijks gebruik en de aard van de incontinentie. Zonder deze informatie kan de apotheek de kosten niet declareren. Verbandmiddelen en incontinentiemateriaal voor kortdurend gebruik valt buiten de vergoeding van de verzekering.
Wilt u weten hoe het met uw vergoeding zit voor volgend jaar? Lees de polisvoorwaarden en doe de check op www.zorgverzekeringsanalyse.nl Voor inhoudelijke vragen over genees- en hulpmiddelen zijn ze u bij Apothekers Combinatie Veendam graag van dienst.

Reactie toevoegen