Jong Toveroos naar Anne Frankhuis

Zaterdag 11 oktober vertrok om 6.30 uur de jeugdafdeling van Toveroos met de trein naar Amsterdam. Sommigen nog wat slaperig maar dit was gauw over toen in de trein rode hoeden, gele en roze pruiken werden uitgedeeld. Dit om de groep herkenbaar te maken als toneelgroep, maar ook gemakkelijk bij het overstappen. 
Na een gezellige treinreis en een wandeling door Amsterdam arriveerden we bij Prinsengracht 263, beter bekend als het Anne Frankhuis. We mochten ons melden bij de zij-ingang. Daar gingen natuur-lijk de hoeden en pruiken uit respect af. We werden opgevangen voor een half uur introductieprogramma. Boeiend  werd er verteld over het leven van Anne Frank afgezet tegen de geschiedenis van die tijd.
Daarna het museum in, via het kantoor van vader Otto Frank naar het achterhuis. Zwijgend of zachtjes pratend beklommen we de trap achter de bekende boekenkast het achterhuis in. 
De ramen geblindeerd, schaars verlicht, de kleine kamers in, waar twee jaar en een maand acht mensen zaten ondergedoken. Iedereen was diep onder de indruk van de slaapkamer van Anne met de plaatjes aan de muur. Nergens hadden de vijf volwassenen en drie pubers een plekje voor zich zelf. De pubers van Jong Toveroos begrepen heel goed hoe moeilijk dit moest zijn geweest.
We zagen het rood geruite dagboek en de schriftjes die Anne volschreef. Korte filmpjes gaven de gehele route tekst en uitleg.
Bij een drankje in het museumrestaurant ging het gesprek over onze vrijheid. Eén van de vrijheden is dat we het komende seizoen een stuk gaan spelen waar Anne Frank en de oorlog een rol spelen. Getiteld Anne en Almaz.
Buiten was het helaas gaan motregenen. Na een wandeling naar de Dam waar de lunchpakketjes werden rondgedeeld, begonnen we in drie groepen, weer met hoeden en pruiken aan een speurtocht door historisch Amsterdam. Langs de Oude Kerk, de Waag en een bezoekje  aan een Boeddhistische tempel op de Zeedijk. Helaas moesten we de speurtocht halverwege afbreken omdat het was gaan stortregenen. Doorweekt terug naar het station. Napraten in de trein.
Een leerzame, gezellige dag, waarop we elkaar ook beter leerden kennen.                                                                                                                                                                                                          

Reactie toevoegen