Muziektalentenfestival Menterwolde

Op 4 oktober vond de eerste editie plaats van het Muziektalentenfestival Menterwolde in het verenigingsgebouw van Muziekvereniging Oosterbroek. De 15 solisten en ensembles van zeer divers pluimage lieten voor het massaal toe- gestroomde publiek horen wat ze in huis hadden. Het festival was het resultaat van een eerste samenwerking tussen Muziekvereniging Oosterbroek, brassband Elad uit Menterwolde en GMG Muziekscholen Menterwolde. Belangrijkste doel: het stimuleren van de cultuur in Menterwolde door het bieden van een podium aan (jong) talent.
Het was al snel gezellig druk in het verenigingsgebouw van Muziekvereniging Oosterbroek. De organisatie hield weliswaar rekening met een behoorlijke opkomst maar de verwachtingen werden ruim overtroffen. Extra stoelen boden gelukkig uitkomst. 
Op muzikaal gebied konden de aanwezigen van alles beleven; drie rappende oma’s, vocale en instrumentale solisten, instrumentale trio’s op dwarsfluit en klarinet, koper- en slagwerkensembles en een band. Ook de organisatie liet van zich horen. De jazzband van het GMG liet tijdens de pauze van zich horen.  De verenigingen speelden beiden een werk dat ze op het concertconcours op 15 november in Hoogeveen zullen uitvoeren. Een mooie gelegenheid voor het publiek om de verschillen tussen een harmonie en brassband eens te beluisteren.
Hoewel plezier en gezelligheid tijdens het festival voorop stond, werd ook de prestatie beoordeeld. De vakjury, bestaande uit Gosse Rijenga en Ronald Jonker, kon maar moeilijk een keuze maken. Zoals het een goede jury betaamd, kwamen ze uiteindelijk toch tot een oordeel. In de individuele categorie ging de beker naar Mirjam Kwebeman op saxofoon. Het Favensemble (klarinettrio) bestaande uit Alianne Prins, Froukje Siebe en Vera van de Werf kreeg de beker voor beste ensemble. Ten slotte mocht de jury een bijzondere award uitreiken voor aanstormend talent. Deze eervolle prijs ging naar de Tikko Mums. Dit ensemble bestaat uit Margo Smeenge, Yvette Dijkhuis en Anouk Huisman. Met zang, piano en elektrische viool wisten ze het publiek (en de jury) in vervoering te brengen.
Ook de gevoelsjury had het moeilijk. Juryvoorzitter Jan Batelaan wethouder cultuur van Menterwolde gaf aan dat het hem en collega-jurylid Mirjam Does heel wat hoofdbrekens had gekost. “We hebben veel doorzettingsvermogen en plezier gezien, dat vinden we erg belangrijk”, aldus Batelaan. Uiteindelijk ging de publieksprijs naar jonge slagwerker Frank Messchendorp. 
De organisatie mag terugkijken op een geslaagde avond die zeker herhaald gaat worden. Wellicht is op 4 oktober 2014 een mooie traditie geboren.

Reactie toevoegen