Laat niemand in eenzaamheid sterven

Stichting Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Oost-Groningen (VPTZ). Sterven hoort - net als geboren worden - bij het leven. Dat is gemakkelijk gezegd, maar wanneer iemand te horen heeft gekregen dat het einde nabij is, valt dat zwaar. Diegene wil alles wat mogelijk is uit die laatste periode halen.
Palliatieve zorg is erop gericht om de kwaliteit van leven te verbeteren in de laatste levensfase van mensen die ongeneeslijk ziek zijn.
Deze zorg is veelal in handen van onder andere de huisarts, verpleegkundigen en de thuiszorg. Daarnaast is er de zorg van de partner, familie, vrienden en kennissen. De rol van de mantelzorger is heel belangrijk. Wanneer de mantelzorger echter te veel wordt belast of wellicht niet aanwezig is, kan er een beroep worden gedaan op de vrijwilligers van de Stichting VPTZ Oost-Groningen. De vrijwilligers bieden tijd, aandacht en ondersteuning aan degene die gaat sterven en diens naasten. De vrijwilligers zijn er als het er echt om gaat.
De vrijwilligers van de Stichting VPTZ Oost – Groningen zijn zeer gemotiveerd. Zelfontplooiing, het benutten van eigen ervaringen of iets willen betekenen voor mensen die bezig zijn afscheid te nemen van het leven, zijn vaak de belangrijkste redenen om vrijwilliger te worden. Vrijwilligers zijn verplicht een cursus te volgen voordat zij worden ingezet. De cursus bestaat uit 8 dagdelen en wordt gegeven door verschillende gastdocenten. De cursus is speciaal gericht op de sociale en emotionele aspecten van de zorg voor palliatieve terminale patiënten.

De stichting is een zelfstandige stichting en is werkzaam in de gemeenten Veendam, Menterwolde, Pekela, Oldambt en Bellingwedde. De coördinatoren van de stichting zorgen voor de uitvoering van de inzet van de vrijwilligers. Ook zijn ze verantwoordelijk voor het bewaken van de kwaliteit en continuïteit van de zorg. Voor financiële steun is de stichting afhankelijk van subsidies, donaties en erflatingen.

Reactie toevoegen