Ik voel de spanning in de zaal...

Inwoners van Meeden halen fel uit naar gedeputeerde Moorlag. De zesde variant heeft de voorkeur van de Provincie. 1019 Woningen zullen hinder ondervinden van de windturbines. William Moorlag (PvdA) was afgelopen dinsdag 26 augustus naar Meeden gekomen om de de uitkomst van het onderzoek naar een Windpark ten noorden van Meeden (N33) bekend te maken.
De strijd tegen windmolens bij Meeden verhard zich. Het dorpshuis van Meeden zat afgelopen dinsdagavond propvol. Het werd gedeputeerde Moorlag niet gemakkelijk gemaakt. “Deze bijeenkomst veroorzaakt ook spanning bij mij...”, liet hij de aanwezigen weten. In de zaal hoorde je vanaf buiten een machine die een geluid van molenwieken nabootste. Af en toe werd het geluid nog iets harder gezet. “Meneer Moorlag we kunnen u niet goed horen; kunt u iets harder praten?”
Tijdens de avond presenteerde gedeputeerde Moorlag de uitkomsten van het nieuwe onderzoek waaruit blijkt dat windmolens bij het dorp regionaal gezien de beste optie is. In de zesde variant zouden nog ongeveer duizend woningen mogelijk hinder ondervinden van de windmolens, terwijl dat bij voorgaande plannen (variant vier), zoals het Rijk het graag ziet, ruim vierduizend was: “Meeden schiet daar weinig mee op, maar als provinciebestuurder heb ik ook rekening te houden met andere belangen. Ik kan het niet mooier maken dan het is.” De woningen bevinden zich in Meeden en Zuidbroek volgens Moorlag. Hij geeft de Meedenaren geen hoop. De kans dat er een windmolenpark komt in de directe omgeving van de N33  is vrijwel 100 procent. De gedeputeerde wil gaan pleiten voor de zesde variant en deze aanbevelen bij Minister Kamp. Een aantal kinderen uit het dorp namen Moorlag ook onder vuur met een aantal vragen: “Hoe haalt u het in uw hoofd om onze toekomst te verknallen?” De Meedenaren hebben het helemaal gehad met Moorlag. “We zijn straks gevangene in onze eigen woning.” Het is ‘bestuurlijk wangedrag’; een volksvertegenwoordiger hoort te verbinden en niet te verdelen, werd er gezegd. Maar niet alleen het provinciale bestuur krijgt er van langs, ook de plaatselijke boeren. Siep van der Velde van de actiegroep Storm Meeden laat weten dat de Meedenaren die grond beschikbaar stellen voor wind-park ‘uitgekotst’ worden door hun medebewoners. “Ze kiezen voor hun eigen portemonnee, maar daarbij kiezen ze ook voor sociaal isolement”, zei Sieb van der Velde. Zijn uitspraak werd niet door iedereen in de zaal op prijs gesteld. “Windpark-bouwers lopen grote risico’s dat hun project enorme vertraging oploopt. Wij zullen voor tegenwerking zorgen.
Ook verzekeraars kunnen op schade rekenen”, laat Van der Velde weten. Lies Zondag hield namens actiegroep Tegenwind N33 een emotioneel betoog, gevolgd door een staande ovatie. Ze breekt in de armen van het Veendammer raadslid Pé Langen. “Zwiepende wieken en knipperde lampen. We doen alles om dit te voorkomen. Meneer Moorlag kom pas terug als u heeft gezien dat u heeft gefaald als mens en bestuurder”, laat iemand uit het publiek weten.
Aan het eind van de avond kondigt actiegroep Storm Meeden opnieuw harde acties aan. “Mocht variant zes doorgaan, dan is dit eigenlijk een regelrechte oorlogsverklaring richting het dorp Meeden”, aldus Bob van der Heuvel.
Maar Moorlag hield voet bij stuk; het windmolenpark komt bij Meeden. De verwachting is dat Minister Kamp nog voor het eind van het jaar een definitief besluit neemt over de locatie van de windmolens langs de N33.

Reactie toevoegen